Πασχαλινό τσουρέκι φούρνου με προζύμι φυσικό και μαρμελάδα κάστανο

2015-03-14
Πασχαλινό τσουρέκι φούρνου με προζύμι φυσικό και μαρμελάδα κάστανο
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 0m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 0m
  • Έτοιμη σε : 0m

Σου παρουσιάζω μια μοναδικής νοστιμιάς συνταγή για να μαγειρέψεις το Πασχαλινό τσουρέκι φούρνου με προζύμι φυσικό και μαρμελάδα κάστανο για τις ημέρες του Πάσχα. Η συνταγή είναι αρκετά διαφορετική από τις κλασικές προτάσεις για τσουρέκι που μπορείς να βρεις καθώς φτιάχνουμε φυσικό προζύμι και το κάνουμε γεμιστό με μαρμελάδα. Ενδείκνυται για πειραματισμούς και παραλλαγές καθώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι γεύση μαρμελάδας θέλεις και θα έχεις εντελώς διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Στην συγκεκριμένη συνταγή εγώ βάζω μαρμελάδα κάστανο και είναι πολύ νόστιμη και γλυκιά η κατάληξη της. Ακολουθεί η συνταγή παρακάτω.

Υλικά

  • 1 1/2 κιλό αλεύρι
  • 330 γραμμάρια βούτυρο
  • 330 γραμμάρια γάλα
  • μισό κιλό ζάχαρη
  • 180 γραμμάρια μαγιά φούρνου
  • 6 αυγά
  • λίγο μαχλέπι
  • μία πρέζα αλάτι
  • 250 γραμ. μαρμελάδα κάστανο
  • 250 γραμ. καρυδόψιχα
  • 1 αυγό για άλειμμα

Διαδικασία

Βήμα 1

Αναπιάνουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι.

Βήμα 2

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει.

Βήμα 3

Έτσι έχουμε έτοιμο το προζύμι.

Βήμα 4

Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι στη λεκάνη, ανοίγουμε μία λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το προζύμι, το γάλα χλιαρό, το βούτυρο λιωμένο και χλιαρό, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, μία πρέζα αλάτι και τα αυγά, κρόκους και ασπράδια μαζί.

Βήμα 5

Παίρνουμε αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε ώσπου να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μία ζύμη μέτρια.

Βήμα 6

Σκεπάζουμε τη λεκάνη και τη διατηρούμε σε ζεστό μέρος ώσπου να ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 7

Στο μεταξύ, χοντροκοπανίζουμε τα καρύδια στο γουδί.

Βήμα 8

Τα βάζουμε σε ένα σκεύος και τα ανακατεύουμε με τη μαρμελάδα.

Βήμα 9

Όταν η ζύμη ανέβει, τη χωρίζουμε σε δύο τρείς μπάλες.

Βήμα 10

Κάθε μπάλα την πλαταίνουμε λίγο με το χέρι μας και απλώνουμε το 1/3 ή το μισό από τη γέμιση.

Βήμα 11

Τυλίγουμε κατόπιν το φύλλο κλείνοντας μέσα τη γέμιση και έτσι ετοιμάζουμε ένα τσουρέκι σαν κοντόχοντρη φραντζόλα ή στρογγυλό, ή ότι σχήμα θέλουμε.

Βήμα 12

Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ταψί, τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν και κατόπιν τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Έφτιαξες το τσουρέκι με προζύμι; Τι μαρμελάδα χρησιμοποίησες; Στείλε μας την γνώμη σου και τα σχόλια σου για την παραπάνω συνταγή.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή