Ριζότο αλα μιλανέζε

2015-11-09
rizoto-ala-milaneze
  • Σερβίρεις : 6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 2:000 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 2:40 h

Αγαπημένες φίλες, καλημέρα. Έρχομαι να σας προλάβω, πριν αποφασίσετε τι θα μαγειρέψετε το μεσημέρι ή το βράδυ. Έχω, λοιπόν, για σας μια κλασσική ιταλική συνταγή για ριζότο, διαχρονικά επιτυχημένη και αναγνωρισμένη στις κουζίνες όλου του κόσμου. Το δώρο αν θέλετε της Ιταλίας στον γαστρονομικό πολιτισμό. Το ριζότο αλα μιλανέζε, οι Ιταλοί το έχουν ως συνοδευτικό του osso buco, ωστόσο εμείς το χρησιμοποιούμε και ως κυρίως. Το σαφράν δηλαδή οι στήμονες που υπάρχουν στον κρόκο του αυγού δίνουν το κίτρινο χρώμα και με την προσθήκη του γίνεται το ριζότο αλά μιλανέζε. Τέλος, ένα ποτήρι λευκό κρασί και είστε έτοιμες! Θα σας παρακαλούν να το φτιάξετε ξανά. Καλή σας απόλαυση!

Υλικά

  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 12-14 κλωστούλες κόκκινο σαφράν
  • 400 γρ. ρύζι καρναρόλι
  • 220 γρ. φρέσκο βούτυρο, παγωμένο
  • 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1,5 λ. ζωμό κρέατος
  • 3/4 φλ.τσ. Παρμεζάνα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά ρίχνουμε το σαφράν σε 4-5 κουταλιές χλιαρό ζωμό και το αφήνουμε να μουλιάσει για 2 ώρες τουλάχιστον. Τον υπόλοιπο ζωμό τον αφήνουμε να σιγοβράσει για να είναι καυτός.

Βήμα 2

Στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλιά βούτυρο, τα κρεμμύδια, σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για 3 λεπτά, ρίχβουμε το ρύζι ανακατεύοντας συνεχώς για 3-4 λεπτά, το κρασί περιμένοντας να εξατμιστεί, 1 φλυτζάνι ζωμό και ανκατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι. Την ίδια διαδικασία συνεχίζουμε και με ένα ακόμη φλυτζάνι ζωμό μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά όχι να στεγνώσει και το αφήνουμε για 18-20 λεπτά περίπου. Στα μισά του ψησίματος προσθέτουμε και το ζωμό με το σαφράν που μουλιάζει.

Βήμα 3

Τέλο μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια, την παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή