Ριζότο Χριστουγεννιάτικο

2015-12-20
rizoto-xristougenniatiko
  • Σερβίρεις : 4
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 10m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 30m
  • Έτοιμη σε : 40m

Καλημέρα φίλες μου, Χριστούγεννα πλησιάζουν τα οποία όπως ξέρουμε όλοι εκτός από δώρα και διακοπές είναι περίοδος μαζώξεων με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους. Αυτές οι μαζώξεις όπως πάντα συνοδεύονται με ένα ωραίο τραπέζι, με πολύ όμορφα φαγητά και μυρωδιές που κυριολεκτικά σπάνε τη μύτη. Σήμερα θα μεταφερθούμε στην Ιταλική κουζίνα και θα φτιάξουμε ένα πιάτο που δημιουργήθηκε από τον Ιταλό Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι το αγαπημένο και γνωστό σε όλους ριζότο. Το πιάτο αυτό έρχεται από τη BA και BΔ Iταλία όπου τα σιτηρά δεν περίσσευαν και συγχρόνως αποτελούσε ένα φαγητό εύκολο και δημιουργικό, αφού πηγαίνει με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς π.χ. κρέας ψάρι, χόρτα κτλ. Ήταν το φαγητό των φτωχών όπως το αποκαλούσαν, αλλά παρολαυτά δεν παίρναγε απαρατήρητο και από τις ανώτερες τάξεις. Στη Bενετία, το έφτιαχναν με παλαιωμένο τυρί και φύλλα χρυσού. Εμείς λοιπόν σας το προτείνουμε σαν ένα χριστουγεννιάτικο πιάτο που θα εντυπωσιάσει στο τραπέζι σας και το φτιάχνουμε με σταφίδες και παρμεζάνα. Κατι που εσείς μπορείτε να τροποποιήσετε και να χρησιμοποιήσετε υλικά της αρεσκείας σας. Όπως και να το φτιάξετε να είστε σίγουρες πως θα εντυπωσιάσετε για μία ακόμη φορά με τη μαγειρική σας.

Υλικά

  • 3 κουταλιές λάδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/3 κούπας κρεμμύδι
  • 1 1/3 κούπας ρύζι
  • 3 1/2 κούπες ζωμό κότας ζεστό
  • 1/3 κούπας ξανθή σταφίδα
  • 1/4 κούπας κουκουνάρι
  • 1/4 κούπας παρμεζάνα
  • 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι, περιμένουμε να ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διαφανή, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε παρά πολύ ακλά μέχρι να λαδωθεί όλο το ρύζι καλά.

Βήμα 2

Στη συνέχεια σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να σιγοβράσει το ρύζι μέχρι να πάρει ένα διαφανή χρώμα. Μόλις βράσει λίγο ρίχνουμε το ζωμό, τις σταφίδες, το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου μέχρι το ρύζι να πιει όλο το ζωμό.

Βήμα 3

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την παρμεζάνα, τα κουκουνάρια, το αλάτι, το πιπέρι, τα ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βήμα 4

Τέλος μόλις το ριζότο είναι έτοιμο το αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου για να σταθεί και πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανο. Μπορούμε επίσης να το βάλουμε σε μία χριστουγεννιάτικη φόρμα.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή