Ρολό χοιρινό γεμιστό Χριστουγεννιάτικο στο φούρνο με πατάτες

2015-12-25
rolo-xoirino-gemisto-xristoygenniatiko-sto fourno-me-patates
  • Σερβίρεις : 6-8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 3:000 h
  • Έτοιμη σε : 3:20 h

Καλημέρα σας αγαπητές μου φίλες. Εύχομαι να είστε όλες χαρούμενες αυτές τις γιορτινές μέρες, να περνάτε όμορφα με την οικογενειά σας, να ξεκουράζεστε όσο μπορείτε. Στην σημερινή μας συνάντηση, έχω να σας προτείνω φίλες μου, ένα σχετικά παραδοσιακό φαγητό, που συνηθίζει η γιαγιά μου να φτιάχνει τα Χριστούγεννα. Θα φτιάξουμε σήμερα ρολό χοιρινό γεμιστό, στο φούρνο με πατάτες. Όπως φαντάζεστε, αρχικά, είναι μια ανοιχτή συνταγή, μια συνταγή που σας δίνει την δυνατότητα να την τροποποιήσετε, να βάλετε την δικιά σας πινελιά με βάση το τι σας αρέσει και τι όχι. Είναι ένα φαγητό απλό, χορταστικό, πολύ γευστικό, που έχει μια κάποια όχι δυσκολη προετοιμασία, με το δέσιμο του κρέατος, που εκεί θα χρειαστείτε λίγη βοήθεια από κάποιος άλλος μέλος του σπιτιού. Μέσω της συνταγής, μπορείτε όπως είπα να χρησιμοποιήσετε τα τυριά που σας αρέσουν, εγω χρησιμοποίησα φέτα, κεφαλοτύρι, κασέρι, αλλά και το κρέας που θα θέλετε σαν βάση στο ρολό. Φυσικά μπορείτε να βάλετε την δική σας βάση κρέατος, μοσχαρίσιο κρέας δηλαδή αντί για χοιρινό. Επιπλέον, η χρήση των μπαχαρικών, θα ρυθμίσει το πόσο πικάντικο θα είναι το φαγητό σας. Και πάλι, η ρύθμιση αυτή είναι στα χέρια σας. Ακόμη, μπορείτε να συνοδέψετε το φαγητό σας με πατάτες φούτνου ή τηγανιτές, μουστάρδα, λάδι και ψιλοκομμένο σκορδάκι. Ρίξτε τα όλα μαζί και πραγματικά θα ξετρελαθήτε, γίνεται το φαγητό μας λουκούμι. Χαρίστε για ακόμα μια φορά στα αγαπημένα σας πρόσωπα απόλαυση, ευτυχία, εξαιρετικές και χορταστικές γεύσεις, υγεία. Είμαι βέβαια οτι θα τους αφήσετε για ακόμα μια φορά με ανοιχτό το στόμα. Καλά Χριστούγεννα φίλες μου, με χαμόγελα!

 

Υλικά

  • 3 κιλα λαπα χοιρινη ανοιγμένη
  • 2 ντοματες κομμενες σε χοντρες ροδελες
  • 6-7 ολοκληρες σκελιδες σκορδο
  • 4 πιπεριές κομμένες
  • Τυρι φετα κομμενη σε φετες
  • Διαφορα κιτρινα τυρια πικαντικα
  • Αλατι
  • Πιπερι
  • Ριγανη
  • 5 μεγάλες πατάτες
  • 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • Χυμό από ένα λεμόνι

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά πλένουμε το κρέας πολύ καλά και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.

Βήμα 2

Στη συνέχεια απλώνουμε μία λαδόκολλα, βάζουμε το κρέας, πασπαλίζουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, στο κέντρο βάζουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, τα τυριά και τις πιπεριές.

Βήμα 3

Μόλις το γεμίσουμε το διπλώνουμε με προσοχή σε ρόλό, το ράβουμε με τη σακοράφα καλά ώστε να μην μείνει κανένα κενό, το βάζουμε στη γάστρα και ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό.

Βήμα 4

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε, τις τοποθετούμε σε ένα μπωλ, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, τη μουστάρδα και ανακάτευουμε πολύ καλά όλα τα υλικά.

Βήμα 5

Τέλος τοποθετούμε στον πορθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, μόλις πάρει βράση 1ώρα προσθέτουμε τις πατάτες, το χαμηλώνουμε στους 160-170 βαθμούς, ψηνουμε για 3 ώρες, το γυρνάμε κάθε τόσο και λίγο πριν είναι έτοιμο να βγει ανοίγουμε το καπάκι για να ξεροψηθεί το κρέας και οι πατάτες.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή