Ρυζόπιτα γλυκιά Λευκάδας με σφολιάτα

2015-01-13
Ρυζόπιτα γλυκιά Λευκάδας με σφολιάτα
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 2:000 h

Σου στέλνω μια τοπική Λευκαδίτικη σπεσιαλιτέ για να φτιάξεις την ρυζόπιτα γλυκιά Λευκάδας με σφολιάτα όπως την έφτιαχναν οι πρόγονοι μας στα χωριά. Εμείς στο χωριό μας την ρυζόπιτα αυτή την μαγειρεύανε στα μνημόσυνα αλλά η χρήση της είναι γενικότερη καθώς είναι ένα πολύ νόστιμο και ωραιότατο σαρακοστιανό γλυκό. Η γλυκιά της γεύση είναι ο συνδυασμός μεταξύ κανέλας και ζάχαρης και προσθέτουμε και καρύδια με το αποτέλεσμα να είναι πολύ νόστιμο για τον ουρανίσκο μας. Μαγείρεψε την και στείλε μου διευκρινήσεις και σχόλια αν έχεις στον αντίστοιχο χώρο στο κάτω μέρος της σελίδας.

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
  • 4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
  • 4 φλιτζάνια του τσαγιού καρύδια κοπανισμένα
  • 2 κουταλάκια κανέλα
  • 2 φλιτζάνες ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνες λάδι
  • 25 φύλλα πίτας
  • Για το σιρόπι
  • 2 φλιτζάνες ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνες νερό

Διαδικασία

Βήμα 1

Ροδίζουμε το ρύζι με 1 φλιτζάνι λάδι.

Βήμα 2

Έχουμε τις 4 φλιτζάνες νερό βραστό και το ρίχνουμε στο ρύζι.

Βήμα 3

Αφού απορροφηθεί, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει, ρίχνουμε 1 κουταλάκι κανέλα, λίγο αλάτι και 1 φλιτζάνι ζάχαρη.

Βήμα 4

Κοπανίζουμε τα καρύδια, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 κουταλάκι κανέλα και τα ανακατεύουμε μεταξύ τους.

Βήμα 5

Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί 5 φύλλα, λαδωμένα και αυτά, ένα - ένα.

Βήμα 6

Σκορπίζουμε πάνω στο πέμπτο φύλλο λίγα καρύδια και συνεχίζουμε να στρώνουμε φύλλα και υλικά ως εξής : ένα φύλλο, λάδι, στο επόμενο ρύζι, στο άλλο πάλι λάδι, στο άλλο φύλλο καρύδια, και με τη σειρά αυτή επαναλαμβάνουμε ώσπου να τελειώσουν τα υλικά φροντίζοντας να μας μείνουν 4 φύλλα για να σκεπάσουμε την πίτα.

Βήμα 7

(Και στα 25 φύλλα τα υλικά θα πρέπει να μοιραστούν σε 4 μέρη το καρύδι αι 4 μέρη το ρύζι).

Βήμα 8

Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια (όπως το μπακλαβά), βράζουμε λάδι, το ρίχνουμε στις κοψιές για να μην αναποδογυρίζουν τα φύλλα, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τη ρυζόπιτα.

Βήμα 9

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας για λίγο τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη με 2 φλιτζάνια νερό (ώσπου να δέσει).

Βήμα 10

Αφού ψηθεί και κρυώσει η πίτα, την ποτίζουμε με καυτό το σιρόπι.

 

Σου άρεσε η ρυζόπιτα; Στείλε μας τα σχόλια σου παρακάτω.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή