Ρυζόπιτα Σερρών γλυκιά σιροπιαστή

2015-01-06
Ρυζόπιτα Σερρών γλυκιά σιροπιαστή
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 2:000 h

Παρακάτω θα βρεις μια πολύ νόστιμη πρόταση για να μαγειρέψεις την ρυζόπιτα Σερρών γλυκιά σιροπιαστή ακριβώς όπως την περιγράφει η γιαγιά μου στο τετράδιο των συνταγών της. Η συνταγή αυτή είναι αρκετά απλή και εύκολη και την διαφορετικότητα την δίνει κυρίως το σιρόπι της πίτας το οποίο είναι από ζάχαρη και λεμόνι χωρίς να βάλουμε καθολου μέλι. Ο συνδυασμός της πίτας με το σιρόπι αυτό δίνουν μια γεύση η οποία είναι μοναδική. Δοκίμασε την συνταγή και στείλε μου τις παρατηρήσεις σου καθώς και αν έκανες κάποια παραλλαγή.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για φύλλα
  • μισό κιλό ρύζι κοινό (σούπας)
  • 1 κιλό λάδι περίπου
  • 1 φακελάκι κανέλα
  • 1 φλιτζάνα ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
  • Για το σιρόπι
  • 3 ποτήρια νερό
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • μισό λεμόνι (ο χυμός)

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζουμε το ρύζι κανονικά σε μπόλικο νερό (όπως τα μακαρόνια), το στραγγίζουμε στο τρυπητό και το αδειάζουμε σε πιατέλα.

Βήμα 2

Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη, την κανέλα και δύο φλιτζανάκια του καφέ λάδι.

Βήμα 3

Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι (κρατάμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού για το άνοιγμα των φύλλων), 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι, 1 αυγό, 2 κουταλιές ξύδι, το αλάτι και 1- 1 1/2 ποτήρι νερό περίπου. (Η ζύμη να γίνει πολύ σκληρή).

Βήμα 4

Ανοίγουμε φύλλα πίτας.

Βήμα 5

Λαδώνουμε ένα - ένα φύλλο με πινέλο και σκορπάμε το ρύζι στη μέση του φύλλου.

Βήμα 6

Διπλώνουμε τις δύο άκρες για να καλυφθεί το ρύζι και σουρώνουμε το φύλλο, ώστε να έχει φάρδος 8 πόντους περίπου.

Βήμα 7

Αλείφουμε το ταψί καλά με λάδι και τοποθετούμε τα φύλλα το ένα δίπλα στο άλλο.

Βήμα 8

Τα ψήνουμε μία ώρα περίπου στους 200 βαθμούς.

Βήμα 9

Κόβουμε κανονικά κομμάτια στο ταψί.

Βήμα 10

Ετοιμάζουμε το σιρόπι (μέτριο δέσιμο) και το ρίχνουμε βραστό πάνω στην κρύα πίτα.

 

Στείλε μας τις εντυπώσεις σου και τα σχόλια σου για την συνταγή αυτή στον χώρο παρακάτω.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή