Σαραγλί με σουσάμι, καρύδια, αμύγδαλα και πορτοκάλι

2015-05-31
Σαραγλί με σουσάμι, καρύδια, αμύγδαλα και πορτοκάλι
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 45m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 1:45 h

Μια εξαιρετικά νόστιμη συνταγή για σαραγλί με σουσάμι, καρύδια, αμύγδαλα και πορτοκάλι θα βρεις παρακάτω που είναι μια Σμυρνέικη σπεσιαλιτέ, αρκετά ιδιαίτερη σε σχέση με τις άλλες συνταγές για σαραγλί που θα βρεις καθώς περιέχει σουσάμι και αρκετούς ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Η γεύση της διαμορφώνεται αρκετά από το πορτοκάλι και τονώνεται και με το λεμονάκι. Όταν την πρωτοέφτιαξα, και η υφή της και η γεύση της με συγκλόνισαν καθώς ένιωθα πως έτρωγα γλυκό απευθείας από τα χεράκια της γιαγιάς μου. Μοιράζομαι μαζί σου αυτή την συνταγή και σε προτρέπω να την δοκιμάσεις και θα ήθελα τη γνώμη σου και τα σχόλια σου μόλις την φτιάξεις. Καλή σου απόλαυση.

Υλικά

  • 1 1/2 κιλό αλεύρι ή μισό κιλό φύλλο
  • 1 1/2 κιλό αλεύρι
  • 1 κιλό λάδι ελιάς
  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού αμυγδαλόψιχα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού καρυδόψιχα
  • ελάχιστο σουσάμι καβουρδισμένο
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 1 λεμόνι
  • 1 πορτοκάλι (το ξύσμα και ο χυμός του)
  • βούτυρο για το βουτύρωμα του ταψιού

Διαδικασία

Βήμα 1

Το μυστικό του γλυκού είναι ότι πρέπει το φύλλο να γίνει από ζυμάρι σπιτικό, γίνεται πιο νόστιμο.

Βήμα 2

Αλλιώς παίρνουμε φύλλο έτοιμο, μισό κιλό περίπου.

Βήμα 3

Ανακατεύουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια ψιλοκομμένα με το σουσάμι, το μισό κιλό ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το χυμό.

Βήμα 4

Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε ένα φύλλο.

Βήμα 5

Ρίχνουμε λίγη γέμιση και διπλώνουμε το φύλλο σαν κλειστή βεντάλια.

Βήμα 6

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν φύλλα και γέμιση.

Βήμα 7

Καίμε το λάδι με μισή λεμονόκουπα σε σημείο βρασμού.

Βήμα 8

Το ρίχνουμε επάνω στα φύλλα τμηματικά, έτσι, ώστε αυτά να γίνονται μισορόδινα.

Βήμα 9

Ψήνουμε το σαραγλί σε μέτριο φούρνο περίπου μία ώρα.

Βήμα 10

Για το σιρόπι, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε 1 1/2 ποτήρι νερό.

Βήμα 11

Δένουμε πολύ καλά το σιρόπι και το ρίχνουμε στο κρύο γλυκό.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή