Σαραγλί με σπιτικό φύλλο τραγανό, παραδοσιακό και καρύδια

2015-05-21
Σαραγλί με σπιτικό φύλλο τραγανό, παραδοσιακό και καρύδια
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 40m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 30m
  • Έτοιμη σε : 1:10 h

Σου στέλνω μια εξαιρετικά νόστιμη Μακεδονίτικη σπεσιαλιτέ για να φτιάξεις το σαραγλί με σπιτικό φύλλο τραγανό, παραδοσιακό και καρύδια όπως το έκανε η πεθερά μου στο χωριό της στα σύνορα με την Θράκη. Είναι μια γευστικότατη πρόταση, ελαφρώς διαφορετική από τις κλασικές συνταγές για σαραγλί καθώς περιέχει παξιμάδι και πολίτικο φύλλο σπιτικό που της δίνουν μια ιδιαίτερη υφή και γεύση την οποία σου στέλνω για να δοκιμάσεις να την φτιάξεις. Είμαι στη διάθεση σου για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία μπορεί να έχεις και την οποία μπορείς να επικοινωνήσεις στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.

Υλικά

  • 1 κιλό φύλλο μπακλαβά
  • ενάμισι κιλό βούτυρο κατσικίσιο
  • 700 γραμ. καρυδόψιχα (όσο θέλουμε παραπάνω)
  • λίγο παξιμάδι κοπανισμένο
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλα
  • Για το σιρόπι :
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 7 ποτήρια νερό
  • 1 κουταλιά σούπας λεμόνι
  • λίγη φλούδα λεμονιού

Διαδικασία

Βήμα 1

Κοπανάμε τα καρύδια και τα ανακατεύουμε με το κοπανισμένο παξιμάδι και την κανέλα.

Βήμα 2

Στρώνουμε στο τραπέζι 3 ή 4 φύλλα σκέτα, πασπαλίζουμε στο τελευταίο καρύδια και συνεχίζουμε φύλλο και καρύδια (σύνολο 14 φύλλα περίπου)

Βήμα 3

Τυλίγουμε τα φύλλα και κάνουμε ρολό.

Βήμα 4

Αφήνουμε το ρολό δίπλα, ετοιμάζουμε με τον ίδιο τρόπο άλλα δύο ρολά και τα κόβουμε σε φέτες, όπως το ψωμί, πάχους ενός δαχτύλου, που τις τοποθετούμε σε ταψί αλειμμένο με βούτυρο με τη γέμιση προς τα πάνω.

Βήμα 5

Καίμε καλά το βούτυρο (νε μείνουν οι αφροί κάτω) και όπως είναι καυτό, περιχύνουμε κάθε κομμάτι από μία κουταλιά. (ΑΝ περισσέψει, επαναλαμβάνουμε).

Βήμα 6

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τα σαραγλί μας μέχρι να ροδίσουν και να μυρίσει το ψημένο καρύδι.

Βήμα 7

Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει, τα περιχύνουμε και τα σκεπάζουμε για να απορροφήσουν.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή