Σαραγλί χριστουγεννιάτικο με σοκολάτα και πορτοκάλι

2015-12-04
saragli-xristougenniatiko-me-sokolata-kai-portokali
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 35m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 1:15 h

Καλησπέρα σας αγαπητές μου φίλες. Η μυρωδιά των Χριστογέννων έχει γεμίσει κάθε γωνιά του σπιτιού μας, έχει κατακλύσει τις γειτονιές, έχει δημιουργήσει την γνωστή, πανέμορφη και ρομαντική ατμόσφαιρα των γιορτινών ημερών, μας έχει κάνει να ξεχάσουμε τα δύσκολα και να ξεκουραστούμε πνευματικά, να σκεφτούμε πιο καθαρά, χωρίς άγχος. Πέρα από όλα αυτά, μας έχει γεμίσει με διάθεση για δημιουργία, για σύνθεση πιάτων γευστικών, λαχταριστών, χριστουγεννιάτικων. Έτσι και εμείς σήμερα, θα ταξιδέψουμε στο παρελθόν. Θα πάμε πίσω, στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, θα πάμε στις διακοπές μας στο χωριό, τότε που βλέπαμε την γιαγιά να μας φτιάχνει σαραγλί. Αρχικά, το σαραγλί είναι πτυχωμένα μπακλαβαδάκια, είναι η ελληνική έκδοση τυ μπακλαβά. Ο ελληνικός μπακλαβάς, αποτελείται από καρύδια και πιο σπάνια φυστίκια αιγίνης. Οι τρόποι τυλίγματος των φύλλων του σαραγλί πολλοί και ακόμη πιο πολλά τα σιρόπια του. Από εκεί και πέρα είναι δικό σας ζήτημα το πως θα παρασκευάσετε το σαραγλί. Το να ανοίγεις φύλλο δεν είναι δύσκολο. Απλά θα πρέπει το φύλλο να είναι καλής ποιότητας, να το χρησιμοποιείτε άμεσα και όχι πολλές μέρες μετά την αγορά, και τέλος χωρίς πανικό, αλλά με γρήγορες κινήσης, μην σταματάτε το φύλλο σας για να φτιάξετε κάτι άλλο. Καλά Χριστούγεννα αγαπητές φίλες, καλή απόλαυση!

Υλικά

  • 1 πακέτο Φύλλο Βηρυτού ΚΑΝΑΚΙ
  • 1 πακέτο μπισκότα digestive τριμμένα
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
  • 2 φλιτζάνια καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. του γλυκού κανέλα
  • 100 γρ. κουβερτούρα τριμμένη
  • Για το σιρόπι:
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 φλιτζάνια χυμός πορτοκαλιού
  • 1 ½ φλιτζάνι μέλι
  • ½ φλιτζάνι γλυκόζη

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά σε ένα μπωλ ρίχνουμε την κουβερτούρα, την καρυδόψιχα, την κανέλα, τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε.

Βήμα 2

Στη συνέχεια παίρνουμε ένα φύλλο Βυρητού, το βουτυρώνουμε, το διπλώνουμε στη μέση, το βουτυρώνουμε πάλι, απλώνουμε 3 κουταλιές από τη γέμιση σε μία γραμμή κατά μήκος του φύλλου, το τυλίγουμε σε ρολό, πιέζουμε τις δύο άκρες προς τα μέσα μέχρι να ζαρώσει το φύλλο και συνεζίχουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα.

Βήμα 3

Παίρνουμε ένα ταψί, το βουτυρώνουμε, τοποθετούμε τα σαραγλί, τα βουτυρώνουμε και αυτά από πανω, τοποθετούμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.

Βήμα 4

Σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι, το χυμό πορτοκαλιού, τη γλυκόζη, το ξύλο κανέλας, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 7-8 λεπτά.

Βήμα 5

Τέλος μόλις τα σαραγλί ψηθούν περιχύνουμε με το σιρόπι, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή