Σκαλτσούνια Αρκαδίας με φαρίνα, φύλλο και ανθόνερο

2015-05-05
Καλτσούνια Αρκαδίας με φαρίνα, φύλλο και ανθόνερο
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 1:30 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 30m
  • Έτοιμη σε : 2:000 h

Παρακάτω θα βρεις μια νοστιμότατη και ιδιαίτερη πρόταση για να φτιάξεις τα σκαλτσούνια Αρκαδίας με φαρίνα, φύλλο και ανθόνερο. Είναι σχετικά διαφορετική από τις συνηθισμένες και κλασικές συνταγές με σκαλτσούνια που σου έχουμε παρουσιάσει καθώς περιέχει πολλά υλικά και αρκετά διαφορετικά σε σχέση με τις υπόλοιπες προτάσεις. Ξεκινάμε με την γέμιση που περιέχει αμυγδαλόψυχα αλλά και διάφορα γευστικά συστατικά όπως το μοσχοκάρυδο και η κανέλα. Ύστερα φτιάχνουμε το χειροποίητο φύλλο μας το οποίο το βάζουμε στο φούρνο και στη συνέχεια πασπατεύουμε με την άχνη ζάχαρη. Η πρόταση αυτή φαίνεται σαν κανονικά σκαλτσουνάκια όμως στην πρώτη μπουκιά θα καταλάβεις τη διαφορά και τον λόγο που σου συνιστώ να την φτιάξεις και να την δοκιμάσεις.

Υλικά

  • 1 κιλό αμυγδαλόψιχα σκούρα (όχι ξεφλουδισμένη) - χοντροκοπανισμένη
  • 650 γραμ. ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αγνό γάλακτος
  • 1 κουταλιά της σούπας κοφτή κανέλα
  • μισή κουταλιά της σούπας κοφτή γαρύφαλλα κοπανισμένα
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • λίγη φλούδα πορτοκαλιού ξυσμένη
  • χυμός ενός πορτοκαλιού
  • Για το φύλλο:
  • 1 κιλό φαρίνα
  • 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη βούτυρο
  • λίγο αλάτι
  • νερό όσο σηκώσει
  • Για το άρτυμα:
  • ανθόνερο
  • ζάχαρη άχνη

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε σε ευρύχωρη κατσαρόλα την ψίχα με το βούτυρο στη φωτιά και ανακατεύουμε λίγο να τσιγαριστεί.

Βήμα 2

Στο μεταξύ, έχουμε ετοιμάσει τη ζάχαρη (με ένα ποτήρι νερό και το χυμό του πορτοκαλιού) σε σιρόπι, και το ρίχνουμε στην αμυγδαλόψιχα, ανακατεύοντας.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το μέλι, ανακατεύοντας συνέχεια ωσότου δέσουν όλα μαζί και γίνουν μία μάζα όχι πολύ σκληρή, ούτε πολύ μαλακιά.

Βήμα 4

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο.

Βήμα 5

Τρίβουμε πολύ καλά το αλεύρι με το βούτυρο, ρίχνουμε λίγο αλάτι και ζυμώνουμε με χλιαρό νερό να γίνει μία ζύμη κανονική για φύλλο.

Βήμα 6

Σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα, να μείνει μισή ώρα, και ανοίγουμε φύλλο λεπτό.

Βήμα 7

Κόβουμε στρογγυλούς δίσκους στο μέγεθος ενός πιατέλου του καφέ με τη ροδίτσα (αν θέλουμε μεγαλύτερα να γίνουν τα σκαλτούνια παίρνουμε μεγαλύτερο μέγεθος).

Βήμα 8

Βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε το δίσκο και σχηματίζουμε μισοφέγγαρα.

Βήμα 9

Τα τρυπάμε με χοντρή βελόνα σε πολλά σημεία για να μη σκάσουν.

Βήμα 10

Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Βήμα 11

Όταν ψηθούν και αφού κρυώσουν, τα περνάμε σε ανθόνερο, τα αφήνουμε λίγα λεπτά να πιούν το ανθόνερο και τα περνάμε σε άχνη ζάχαρη, τρίβοντάς τα στις παλάμες να στρώσει η ζάχαρη, να πέσει η παραπανίσια και να σχηματιστεί μία ωραία λεπτή κρούστα.

Βήμα 12

Μετά από ώρες ή την άλλη μέρα, περνάμε ένα δεύτερο λεπτό χέρι ζάχαρης για να ασπρίσουν.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή