Σκαλτσούνια Πάρου με λάδι και σουσάμι γεμιστά και αφράτα της στιγμής

2015-04-27
Καλτσούνια Πάρου με λάδι και σουσάμι γεμιστά και αφράτα της στιγμής
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 30m
  • Έτοιμη σε : 1:30 h

Τα σκαλτσούνια Πάρου με λάδι και σουσάμι γεμιστά και αφράτα της στιγμής είναι μια από τις νοστιμότερες συνταγές για καλτσούνια που έχω δοκιμάσει, και μαζί με τους λουκουμάδες Πάρου, τα τιμώ κάθε φορά που επισκέπτομαι το νησί. Είναι μια εξαιρετική πρόταση και αρκετά γευστική καθώς περιέχει μια πληθώρα υλικών που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα. Ξεκινάμε φτιάχνοντας την ζύμη και ύστερα την γέμιση η οποία είναι κάπως βαριά και σφιχτή. Τα σκαλτσούνια μας γίνονται στον φούρνο αφού έχουμε πλάσει το σχήμα τους και τα λούζουμε στη συνέχεια με την γνωστή άχνη ζάχαρη. Όλο το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και σου το προτείνω να το δοκιμάσεις και στη συνέχεια να μοιραστείς τις εντυπώσεις σου και να μας στείλεις σχόλια και παραλλαγές που μπορεί να έκανες στην συνταγή.

Υλικά

  • Για το φύλλο:
  • 330 γραμ. αλεύρι
  • 2 πορτοκάλια (ο χυμός)
  • 1 ποτηράκι του λικέρ ρακί
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ λάδι
  • 1/4 του κουταλιού σόδα
  • Για τη γέμιση:
  • 1 ποτήρι του νερού χοντροκομμένα καρύδια
  • 1/4 του ποτηριού σουσάμι καβουρδισμένο στο τηγάνι και κοπανισμένο
  • 1/4 του ποτηριού φρυγανιά κοπανισμένη
  • 1 χαρτάκι κανέλα
  • 1 κουταλιά μέλι
  • Για πασπάλισμα:
  • ανθόνερο
  • ζάχαρη άχνη

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύουμε τα υλικά για το φύλλο και κάνουμε τη ζύμη.

Βήμα 2

Την ανοίγουμε σε φύλλο μέτριο στο πάχος και το κόβουμε στρογγυλά κομμάτια με ένα σκέπασμα κουτιού ή με φλιτζάνι.

Βήμα 3

Βάζουμε σε κατσαρόλα δύο κουταλιές νερό και μία κουταλιά μέλι.

Βήμα 4

Τ΄ανακατεύουμε για λίγο πάνω στη φωτιά.

Βήμα 5

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το καρύδι, την κανέλα, τη φρυγανιά και το σουσάμι, που έχουμε από πριν ανακατεμένα.

Βήμα 6

Έτσι γίνεται μία ζύμη μάλλον σφιχτή, ή γέμιση.

Βήμα 7

Τοποθετούμε σε κάθε φυλλαράκι μία κουταλιά γέμιση και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο βρέχοντας τις άκρες με νερό και πιέζοντάς τες καλά, για να μην ανοίξει στο ψήσιμο.

Βήμα 8

Βάζουμε τα σκαλτσούνια σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε φούρνο στους 250 βαθμούς πάνω κάτω.

Βήμα 9

Μόλις κρυώσουν, τα βαφτίζουμε σε ανθόνερο και τα ζαχαρώνουμε με ζάχαρη άχνη.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή