Σκαλτσούνια Χριστουγεννιάτικα

2015-12-14
skaltsounia-xristougenniatika
  • Σερβίρεις : 30
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 50m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 30m
  • Έτοιμη σε : 1:20 h

Καλημέρα αγαπημένες μου φίλες, ελπίζω να είστε όλες καλά, να περνάτε πολλές όμορφες οικογενειακές στιγμές, να έχετε βρεί στο εαυτό σας όλα αυτά που ψάχνατε, τα Χριστούγεννα να σας έχουν χαρίσει τα χαμένα χαμόγελα που όλοι επιθυμούμε. Οι λατρεμένες γιορτές των Χριστουγέννων, πέρα από χαμόγελα, ευδιαθεσία, αγάπη, είναι και άμεσα συνυφασμένες με εξαιρετικά, λαχταριστά γλυκά. Στην σημερινή μας συνάντηση, προτείνουμε σκαλτσούνια χριστουγεννιάτικα, αν θέλετε από τα κλασσικά χριστουγεννιάτικα γλυκά της εποχής. Ένα γλυκό που εκτός από υπέροχη γεύση βασίζεται σε πολλά θρεπτικά συστατικά όπως είναι το μέλι και η κανέλα, ένας συνδυασμός που μόνο οφέλη έχει για τον οργανισμό σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες. Επίσης το μέλι στη σωστή ποσότητα μπορούν να το καταναλώσουν ακόμη και αυτοί που λόγω υγείας ή διατροφής αποφεύγουν τη ζάχαρη. Μία συνταγή τόσο νόστιμη που σίγουρα θα εντυπωσιάσει και θα ευχαριστήσει τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Καλές γιορτές.

Υλικά

  • 1 κιλό καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σουσάμι καβουρντισμένο
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • Για το φύλλο:
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 ποτηράκι του κρασιού σπορέλαιο
  • 1/2 ποτηράκι της σούπας ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό
  • χυμό 2 πορτοκαλιών

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιών, τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσουν, ρίχνουμε την καρυδόψυχα, τα ανακατεύουμε πολύ καλά όλα μαζί, τα αφήνουμε να βράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά, περιμένουμε να χυλώσουν, κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλιε κρυώσει προσθέτουμε το σουσάμι, το ξύσμα πορτοκαλιών, την κανέλα και το γαρύφαλο.

Βήμα 2

Φύλλο: Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλέυρι, το σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το αλάτι, το νερό, τα ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργήσουμε μία μαλακή ζύμη, αλευρώνουμε μία επιφάνεια, την ανοίγουμε σε πολύ λετπό φύλλο και με ένα ροδάκι κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια με διάμετρο ίση το χείλος ενός φλυτζανιού.

Βήμα 3

Στο κάθε κομμάτι, παίρνουμε μία κουταλία από το χυλό που εχουμε φτιάξει, το τοποθετούμε στο κέντρο, κλείνουμε το φύλλο και το πατικώνουμε με ένα πιρούνι στη ένωση για να μην αδειάσει η ζύμη. Την ίδια διαδικασία ακολούθουμε και με τα υπόλοιπα σκαλτσούνια.

Βήμα 4

Τέλος παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί, το λαδώνουμε, τοποθετούμε μέσα τα σκαλτσούνια, το βάζουμε σε μέτριο φούρνο, ψήνουμε για 30 λεπτά και μόλις βγουν ζεστά από το φούρνο πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή