Σμυρνέικο τσουρέκι Πασχαλινό υπέροχο με φρέσκο βούτυρο

2015-03-15
Σμυρνέικο τσουρέκι Πασχαλινό υπέροχο με φρέσκο βούτυρο
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 16:000 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 17:000 h

Σου στέλνω μια εξαιρετική συνταγή για Σμυρνέικο τσουρέκι Πασχαλινό υπέροχο με φρέσκο βούτυρο όπως μας το έφτιαχνε η νοικοκυρά που μας βοηθούσε στο σπίτι που είναι από την Πόλη. Η συνταγή είναι από την Μικρά Ασία αν και είναι πολύ κοντά στο πολίτικο τσουρέκι, και αρκετά κοντά στις δεκάδες προτάσεις για τσουρέκια που μπορείς να βρεις στον ιστότοπο μας. Σου προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη να την δοκιμάσεις, το τσουρέκι αυτό μου έκανε συντροφιά τα παιδικά μου χρόνια και ήταν η βάση ακόμα και για συνταγές για βασιλόπιτα που φτιάχναμε τα Χριστούγεννα. Είναι εξαιρετικό και θα ήθελα σε περίπτωση που φτιάξεις την συνταγή, να κάνεις τον κόπο και να μου στείλεις τα σχόλια και τις εντυπώσεις σου στο κάτω μέρος της σελίδας.

Υλικά

  • 1 κιλό και 320 γραμ. αλεύρι
  • 350 γραμ. βούτυρο γάλακτος
  • 7 αυγά
  • 170 γραμ. ζάχαρη
  • 350 γραμ. γάλα
  • 70 γραμ. μαγιά μπύρας
  • 15 γραμ. μαχλέπι
  • μία πρέζα αλάτι
  • 1 αυγό για το τέλος
  • σουσάμι για πασπάλισμα

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύουμε μέσα σε μικρή λεκάνη τη μαγιά με λίγο ζεστό νερό, προσθέτουμε και λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε ώσπου να γίνει ένας πηχτός χυλός.

Βήμα 2

Σκεπάζουμε τη λεκάνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος όλη νύχτα να φουσκώσει.

Βήμα 3

Το πρωί κοσκινίζουμε το αλεύρι στη λεκάνη.

Βήμα 4

Κάνουμε στη μέση μία λακουβίτσα και ρίχνουμε τη μαγιά που, από το βράδυ ετοιμάσαμε, μία πρέζα αλάτι, το βούτυρο χλιαρό, τη ζάχαρη, το αχλέπι κοπανισμένο και τα αυγά χτυπημένα (κρόκους και ασπράδια μαζί).

Βήμα 5

Παίρνουμε αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε με τα χέρια μας πολύ ώρα για να γίνει μία ζύμη στρωτή (όσο περισσότερο το ζυμώνουμε, τόσο πιο αφράτο γίνεται).

Βήμα 6

Σκεπάζουμε κατόπιν τη λεκάνη με πετσέτα και κατόπιν με κουβέρτες και την τοποθετούμε σε μία ζεστή γωνιά, ώσπου να φουσκώσει καλά (3 - 4 ώρες περίπου).

Βήμα 7

Στη συνέχεια, αλευρώνουμε το τραπέζι, αδειάζουμε τη ζύμη, την ξαναπλάθουμε και κατόπιν ετοιμάζουμε τσουρέκια κοτσίδες ή στρογγυλά.

Βήμα 8

Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε βουτυρωμένη λαμαρίνα ή ταψί, τα σκεπάζουμε πάλι και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν,

Βήμα 9

Τα αλείφουμε κατόπιν με αυγό χτυπημένο, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε στο φούρνο 50 - 60 λεπτά.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή