Σουπιές με ντομάτα γεμιστή από την Αμοργό

2014-03-11
Σουπιές με ντομάτα γεμιστή
  • Σερβίρεις : 6-8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 1:10 h

Μια γευστικότατη, διαφορετική και παραδοσιακή συνταγή για να φτιάξεις σουπιές με ντομάτα γεμιστή θα βρεις παρακάτω. Είναι νοστιμότατο φαγητό το Αμοργιανό αυτό παρασκεύασμα, απλό και εύκολο. Δοκίμασε το και γράψε μου σχόλια παρακάτω.

Υλικά

  • 2 κιλά ντομάτες κόκκινες στρογγυλές
  • 1 κιλό σουπιές μέτριες
  • 250 γραμ. ρύζι
  • μισό μάτσο μαίντανός
  • λίγος δυόσμος
  • 2 κρεμμύδια μέτρια
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 150 γραμ. λάδι

Διαδικασία

Βήμα 1

Χωρίς να χρησιμοποιήσουμε μαχαίρι χωρίζουμε κάθε σουπιά σε δυο κομμάτια (κεφάλι με πλοκάμια - κούπα της σουπιάς). Τους βγάζουμε τα στομάχια, τις τσίπες, τα μάτια, το δέρμα ώστε να ασπρίσουν.

Βήμα 2

Αφαιρούμε τα σακουλάκια με τη μελάνι κρατώντας ένα, που θα μας χρειαστεί, βγάζουμε και τους λωλούς (μία μυελώση πυκνόρευστη ουσία) και τις πλένουμε σε πολλά νερά.

Βήμα 3

Τις ρίχνουμε, κομμένες στα δυο, σε κατσαρόλα με νερό αλατισμένο να πάρουν λίγες βράσεις, για να μαλακώσουν.

Βήμα 4

Τις στραγγίζουμε, κρατώντας 1 1/2 ποτήρι ζουμί και τις κόβουμε στο σανίδι του κρέατος σε κομματάκια μεγέθους ρεβιθιού.

Βήμα 5

Βάζουμε τα κομματάκια σε λεκάνη. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το ρύζι, το μαϊντανό, το δυόσμο, το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι - πιπέρι, λάδι και αν θέλουμε μία σταγόνα μελάνι και ελάχιστο ζουμί από το ποτήρι ( η μελάνη αν αρέσει μπορεί να είναι δυο ή και τρεις σταγόνες στο γέμισμα. Δίνει ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό).

Βήμα 6

Ανοίγουμε τις ντομάτες βγάζοντας την ψίχα τους με κουταλάκι του γλυκού, αφήνοντας ένα παχύ τοίχωμα εσωτερικό στην κάθε μία.

Βήμα 7

Τις γεμίζουμε, τις τοποθετούμε σε ανάλογο ταψάκι, ρίχνουμε το υπόλοιπο ζουμί που έχουμε κρατήσει (του βρασίματος), λάδι αν χρειαστεί περισσότερο και ψήνουμε τις ντομάτες σε μέτριο φούρνο περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο.

Βήμα 8

Οι σουπιές με ντομάτα γεμιστή είναι έτοιμες και σερβίρονται, κατά προτίμηση, μόλις κρυώσουν.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή