Σουσαμόπιτα Νιγρίτας Σερρών σιροπιαστή με καρύδια

2015-05-01
Σουσαμόπιτα Νιγρίτας Σερρών σιροπιαστή με καρύδια
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 45m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 45m
  • Έτοιμη σε : 1:30 h

Μια συγκλονιστική παραδοσιακή συνταγή για να φτιάξεις την σουσαμόπιτα Νιγρίτας Σερρών σιροπιαστή με καρύδια θα βρεις παρακάτω με τον τρόπο που την έφτιαχναν οι νοικοκυρές τα παλιά τα χρόνια. Είναι μάλλον η καλύτερη από τις συνταγές για σουσαμόπιτα που έχουμε στον ιστότοπο μας και αυτή που έχει την πιο ιδιαίτερη γεύση καθώς συνδυάζει όλα τα κλασικά υλικά της σουσαμόπιτας με το γαρύφαλλο, τα καρύδια και το φανταστικό πολίτικο φύλλο. Στην προτείνω χωρίς σκέψη να την δοκιμάσεις και να μου στείλεις εντυπώσεις, σχόλια και διευκρινήσεις στο κάτω μέρος της σελίδας μετά την ολοκλήρωση των βημάτων της συνταγής.

Υλικά

  • Για τη γέμιση:
  • 2 κιλά σουσάμι
  • μισό κιλό ψίχα καρυδιού
  • κανέλα τριμμένη
  • γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • Για το φύλλο:
  • 1 1/2 κιλό φύλλο αγορασμένο (έτοιμο)
  • μισό κιλό σουσαμόλαδο
  • Για το σιρόπι:
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 6 ποτήρια νερό
  • 1 κομμάτι κανέλα
  • γαρύφαλλα (ολόκληρα)

Διαδικασία

Βήμα 1

Κοσκινίζουμε το σουσάμι και το πλένουμε να φύγει το χώμα.

Βήμα 2

Το αφήνουμε να στεγνώσει και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, μέχρι να ξανθίσει.

Βήμα 3

Ζεστό ακόμα, το κοπανίζουμε να σπάσει.

Βήμα 4

Κοπανίζουμε και την καρυδόψιχα.

Βήμα 5

Βάζουμε το σουσάμι σε λεκανίτσα και το ανακατεύουμε με την κανέλα, το γαρύφαλλο, την καρυδόψιχα και τη ζάχαρη.

Βήμα 6

Λαδώνουμε το ταψί.

Βήμα 7

Στρώνουμε τρία φύλλα και πάνω στο τρίτο βάζουμε μία στρώση από το μίγμα του σουσαμιού.

Βήμα 8

Συνεχίζουμε, στρώνοντας ένα φύλλο και γέμιση μέχρι να τελειώσουν.

Βήμα 9

Στο τέλος σκεπάζουμε με τρία φύλλα μαζί.

Βήμα 10

Την κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ρόμβους.

Βήμα 11

Βάζουμε το λάδι να κάψει καλά και ρίχνουμε πάνω σε κάθε ρόμβο από μία κουταλιά λάδι.

Βήμα 12

Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, μέχρι να ροδίσει.

Βήμα 13

Φτιάχνουμε το σιρόπι, βάζοντας τη ζάχαρη, το νερό και τα μπαχαρικά να βράσουν σε δυνατή φωτιά.

Βήμα 14

Προσέχουμε να μη δέσει πολύ.

Βήμα 15

Ρίχνουμε το σιρόπι χλιαρό πάνω στη ζεστή πίτα και την αφήνουμε να μουσκέψει καλά

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή