Σουσαμόπιτα στριφτή γλυκιά με σιρόπι και σπιτικό φύλλο

2015-03-26
Σουσαμόπιτα στριφτή γλυκιά με σιρόπι και σπιτικό φύλλο
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 55m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 45m
  • Έτοιμη σε : 1:40 h

Μια σπεσιαλιτέ της Θεσσαλονίκης από τα παλιά για να φτιάξεις σουσαμόπιτα στριφτή γλυκιά με σιρόπι και σπιτικό φύλλο θα βρεις παρακάτω μαγειρεμένη με το μεράκι που χαρακτήριζε την γιαγιά μου όταν την έφτιαχνε. Η συνταγή μοιάζει με τις συνηθισμένες προτάσεις για σουσαμόπιτα που θα βρεις αλλά διαφέρει στο ότι πρόκειται για μικρά κομματάκια από την πίτα, με σπιτικό φύλλο. Δοκίμασε να την φτιάξεις και για όποια διευκρίνηση θέλεις να με ρωτήσεις μπορείς να το κάνεις στο κάτω μέρος της σελίδας αυτής εκεί που είναι η περιοχή των σχολίων.

Υλικά

  • Για το φύλλο
  • 1 κιλό αλεύρι
  • λίγο αλάτι
  • 1 ποτήρι νερό (περίπου)
  • 1 1/2 φλιτζάνι λάδι (περίπου) (για τη ζύμη και το άλειμμα των φύλλων)
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό σουσάμι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Για το σιρόπι
  • 4 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
  • κανελογαρύφαλλα σκόνη

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζυμώνετε το αλεύρι με νερό, ως ένα ποτήρι, προσθέτετε λίγο αλάτι και 1 - 2 κουταλιές λάδι και κάνετε μία ζύμη μαλακιά (όταν γίνει πολύ στεγνή η ζύμη, σπάζει το φύλλο).

Βήμα 2

Την αφήνετε να σταθεί λίγη ώρα σκεπασμένη σε γωνία ζεστή.

Βήμα 3

Καβουρδίζετε το σουσάμι και αφού κρυώσει, το κοπανίζετε σε ξύλινο γουδί.

Βήμα 4

Το κοπανίζετε σε ξύλινο γουδί.

Βήμα 5

Το ανακατεύετε με 1 φλιτζάνι ζάχαρη και 1 κουταλάκι κανέλα.

Βήμα 6

Χωρίζετε τη ζύμη σε μπαλίτσες και την ανοίγετε σε λεπτά φύλλα.

Βήμα 7

Ένα ένα φύλλο, το αλείφετε με λάδι, βάζετε στην άκρη ένα μέρος από το μίγμα σουσάμι - ζάχαρη - κανέλα, το απλώνετε κατά μήκος, τυλίγετε το φύλλο σε ρολό και το βάζετε κυκλικά σε λαδωμένο ταψί.

Βήμα 8

Συνεχίζετε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση, μέχρι να τελειώσουν.

Βήμα 9

Αλείφετε όλα τα ρολά με λάδι και ψήνετε σε μέτριο φούρνο την πίτα για μισή ώρα ή τρία τέταρτα της ώρας.

Βήμα 10

Βράζετε για 3 - 4 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και τα κανελογαρύφαλλα.

Βήμα 11

Όταν κρυώσει η πίτα, την περιχύνετε με το σιρόπι ζεστό και τη σκεπάζετε να το απορροφήσει όλο.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή