Σουτζουκάκια σμυρναίικα με πιλάφι και φρυγανιά παραδοσιακά

2015-11-30
soutzoukakia-smirneika-me-pilafi
  • Σερβίρεις : 4-6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 1:20 h

Καλημερούδια φίλες μου. Θέλω σήμερα να σας χαρίσω μια παραδοσιακή, διαχρονικά γευστική, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές, μια συνταγή μαμαδίστικη. Αναφέρομαι στα σουτζουκάκια από τη Σμύρνη, αυτή την κλασσική συνταγή, αναλλοίωτη στο χρόνο και τις δυσκολίες. Φτιάχνουμε τα επηρεασμένα από την ανατολίτικη κουζίνα σουτζουκάκια, πράγμα το οποίο αναδεικνύει την τάση να χρησιμοποιηθούν ατελείωτα, και σε αριθμό και σε ποσότητα, μπαχαρικά. Έτσι  μόνο θα μπορέσουμε να δώσουμε το άρωμα και την ένταση στο φαγητό μας, ώστε να προσεγγίσουμε το ανατολίτικο πνεύμα.  Επίσης, θέλουμε καλή παρασκευή στο πιλάφι μας, ώστε να γίνει ένα αξιοσημείωτο συνοδευτικό. Είμαι βέβαιη ότι θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμα της ιστορίας μας, τιμώντας την παράδοσή μας, και κυρίως προσπαθώντας μέσω της μαγειρικής μας να διατηρήσουμε αυτή τη φλόγα για επιβίωσή της, και κατανόηση των μηνυμάτων της. Καλή σας απόλαυση!

 

Υλικά

  • 1 κιλό κιμάς μισός-μισός, μοσχάρι και χοιρινό
  • 2 κρεμμύδια ψιλ/να
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 χούφτα γάλα
  • 1 ντομάτα λιωμένη
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλ/νος
  • 1 φλ. φρυγανιά τριμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κύμινο
  • ρίγανη
  • Για τη σάλτσα:
  • 1 συσκευασία κονκασέ ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ. γλ. κύμινο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Για τη γαρνιτούρα:
  • Ρύζι

Διαδικασία

Βήμα 1

Σάλτσα: Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το κύμινο, τα ντοματάκια κονκασέ, τη δάφνη, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και την αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει.

Βήμα 2

Στη συνέχεια σε μία λεκάνη ρίχνουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το σκόρδο, τη φρυγανιά, το λάδι, τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, τα ανακατεύουμε, τα ζυμώνουμε και τα πλάθουμε βρέχοντας συχνά τα δάχτυλά μας με νερό.

Βήμα 3

Παίρνουμε ένα ταψί, στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε τα σουτζουκάκια πάνω, τοποθετούμε στο φούρνο συους 180 βαθμούς και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν λίγο.

Βήμα 4

Μόλις είναι έτοιμα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά περίπου.

Βήμα 5

Τέλος βράζουμε το πιλάφι μας που είναι η γαρνιτούρα τους και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή