Στακοφύσι μπιάνκο

2014-03-18
Στακοφύσι
  • Σερβίρεις : 6-8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 1:30 h

Το κοφίσι (που στην Κέρκυρα το λένε στακοφίσι) είναι ψάρι αποξηραμένο στον αέρα (ανάλατο), σκληρό σαν ξύλο. Εισάγεται από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης και πουλιέται σε όλη την Εφτάνησο και σε πολλά από τα μεγάλα μπακάλικα που είναι γύρω από την Κεντρική αγορά Αθηνών. Παρακάτω θα βρεις μια καταπληκτική συνταγή για να φτιάξεις στακοφύσι μπιάνκο που θέλω να μου γράψεις τις εντυπώσεις σου όταν την δοκιμάσεις.

Υλικά

  • 1 μεγάλο ή 2 μικρά κοφίσια (1 1/2 κιλό)
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού λάδι
  • 1 κουταλιά σούπας κοφτή πιπέρι
  • 1 κουταλιά γεμάτη αλάτι
  • 10-12 σκελίδες σκόρδο (καθαρισμένες, ολόκληρες)
  • 1 κιλό πατάτες (κομμένες τεμάχια)
  • 2 λεμόνια

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχίζουμε την προετοιμασία του κοφισιού 3 μέρες πριν το μαγείρεμα. Το κόβουμε με το πριόνι σε κομμάτια (μερίδες) και το βάζουμε να μουσκέψει σε νερό που αλλάζουμε συχνά στο διάστημα των 3 ημερών.

Βήμα 2

Τη μέρα που θα το μαγειρέψουμε, το καθαρίζουμε από τα λέπια και αφού το ξεπλύνουμε καλά, δένουμε ένα - ένα κομμάτι σφιχτά με αρκετή αχρωμάτιστη κλωστή για να μη διαλυθεί στο μαγείρεμα (δεν αφαιρούμε το πετσί).

Βήμα 3

Τοποθετούμε τα κομμάτια ένα-ένα σε πλατιά κατσαρόλα με πολύ νερό, ρίχνουμε το σκόρδο και το αλάτι και το βάζουμε στη φωτιά.

Βήμα 4

Όταν στίψει, βάζουμε τια πατάτες από πάνω, το λάδι και το πιπέρι και προσθέτουμε ζεστό νερό.

Βήμα 5

Τ' αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει σιγά - σιγά, χωρίς να το ανακατέψουμε, απλώς το κουνάμε.

Βήμα 6

Όταν στίψει και δεν έχει βράσει, ξαναρίχνουμε ζεστό νερό και όταν μείνει με το λάδι και λίγο ζουμάκι, ρίχνουμε το λεμόνι.

Βήμα 7

Βράζει λίγο ακόμα, βγάζουμε τις κλωστές και σερβίρεται κρύο.

Βήμα 8

Το κοφίσι πρέπει να είναι μαλακό σαν φρέσκο ψάρι και η σάλτσα του σαν άσπρη κρέμα.

Βήμα 9

Το στακοφύσι είναι έτοιμο για να το σερβίρεις και είναι ένα πάρα πολύ νόστιμο φαγητό.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή