Σταφιδόψωμο στον αρτοπαρασκευαστή με αλεύρι ολικής αλέσεως της Άννας

2015-04-29
Σταφιδόψωμο στον αρτοπαρασκευαστή
  • Σερβίρεις : 8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 40m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 20m
  • Έτοιμη σε : 60m

Ανακάλυψε την πιο νόστιμη και εύκολη συνταγή για να φτιάξεις μόνος σου στο σπίτι σταφιδόψωμο στον αρτοπαρασκευαστή με αλεύρι ολικής αλέσεως της Άννας. Αποτελεί την τέλεια πρόταση για σταφιδόψωμο σε κάθε τραπέζι καθώς συνοδεύει υπέροχα ψητά και σούπες. Επίσης μπορεί να γίνει ένα τέλειο πρωινό σνακ που σίγουρα όλη η οικογένεια θα λατρέψει. Ακολούθησε τη συνταγή που σου παρουσιάζω και κάνε τουσ δικούς πειραματισμούς εαν θέλεις προσθέτοντας ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σου τόσο σαν γέμιση όσο και στην επικάλυψη. Περιμένω να μου στείλεις τις εντυπώσεις σου στο χώρο που ακολουθεί στο κάτω μέρος τη σελίδας.

Υλικά

  • 1 κουταλιά σούπας γάλα
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 2 κουταλάκια γλυκού μαγιά
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 1/5 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες
  • 60 γραμ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 κρόκος αυγού
  • ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
  • ξηροί καρποί της αρεσκείας σας για την επικάλυψη (προαιρετικά)
  • βούτυρο

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά τοποθετούμε τη μαγιά μαζί με μία κουταλιά σούπας ζάχαρη σε ένα μπολ με ζεστό νερό για μερικά λεπτά έως ότου αφρίσει.

Βήμα 2

Στη συνέχεια σε έναν αρτοπαρασκευαστή αναμειγνύουμε τα δύο είδη από αλεύρι μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι δημιουργώντας μία τρύπα στη μέση όπου θα ρίξουμε τη μαγιά μόλις είναι έτοιμη.

Βήμα 3

Αφού προστεθεί και η μαγιά ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά να ομοιογενοποιηθούν και ξεκινάμε να τα ζυμώνουμε για περίπου 15-20 λεπτά ώσπου να γίνει μία ζύμη μαλακή.

Βήμα 4

Μετά αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος σκεπασμένη μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.

Βήμα 5

Αφού λοιπόν φουσκώσει την πατάμε με τα δάχτυλά μας να ξεφουσκώσει και προσθέτουμε τις σταφίδες και το ξύσμα πορτοκαλιού ζυμώνοντας για ακόμη 5 λεπτά.

Βήμα 6

Αμέσως μετά τοποθετούμε τη ζύμη μας σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη αφήνοντάς την να διπλασιάσει και πάλι τον όγκο της σε ζεστό μέρος.

Βήμα 7

Τέλος αφού έχει ξεκουραστεί αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού μας με ένα μείγμα αποτελούμενο από κρόκο αυγού χτυπημένο με γάλα και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο αρχικά στους 220 βαθμούς για 10 λεπτά και στη συνέχεια στους 180 βαθμούς για άλλα 20 λεπτά.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή