Τάρτα κις λορέν με πράσο και μπέικον

2015-10-27
kis-loren-me-mpeikon-kai-praso
  • Σερβίρεις : 6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 3:000 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 15m
  • Έτοιμη σε : 3:15 h

Παρακάτω θα βρεις μια λατρεμένη πρόταση για κις λορέν σε αλμυρή εκδοχή που σίγουρα θα λατρέψουν οι περισσότεροι. Μία ιδανική πρόταση για ένα τραπέζι ή για ένα μπουφέ που θα στολίσει σίγουρα το μενού σας. Πρόκειται για μία συνταγή που περιέχει σαν βάση σπιτική ζύμη τάρτας και αποτελείται από αλέυρι, βούτυρο, νερό, αλάτι, αυγό. Η γέμιση όχι πολύ φορτωμένη αλλά με 3 μόνο υλικά που είναι το μπέικον, η κεφαλογραβιέρα και η κρέμα γάλακτος. Το αποτέλεσμα της εξαιρετικό, ένα πιάτο που πρέπει οπωσδήποτε να το φτιάξετε και να το δοκιμάσετε όταν θα έχετε λίγο παραπάνω χρόνο στην κουζίνα να αφιερώσετε. Καλή όρεξη.

Υλικά

  • 500 γρ μπέικον
  • 200 γρ τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • 500 γρ κρέμα γάλακτος
  • 2 πράσα
  • 4 αυγά τα ασπράδια και μόνο 2 κρόκους
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • Πιπέρι
  • Για τη ζύμη:
  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ βούτυρο
  • 2 αυγά κρόκο και ασπράδι από το ένα και μόνο τον κρόκο από το άλλο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Νερό μερικές κουταλιές κρύο

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζύμη: Αρχικά κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια, το βάζουμε στο μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι, χτυπάμε για 5 λεπτά, ρίχνουμε το 1 αυγό με το ασπράδι και τον κρόκο και από το δέυτερο αυγό μόνο τον κρόκο, το αλάτι και ανακατεύουμε για 5 λεπτά περίπου ακόμη ρίχνοντας τις κουταλιές του νερού παράλληλα. Μόλις το μίγμα είναι έτοιμο, το κάνουμε μία μπάλα, το τυλίγουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγέιο για 2 ώρες τουλάχιστον. Μόλις η ζύμη είναι η έτοιμη, αλέυρωνουμε τον πάγκο ανοίγουμε το φύλλο, ρίχνουμε αλέυρι κα βούτυρο στη ταρτιέρα και τοποθετούμε τη ζύμη μέσα στν ταρτιέρα καλά χωρίς να κόψουμε τίποτα από αυτό που προεξέχει. Τρυπάμε τη ζήμη με ένα πιρούνι, τοποθετούμε μία λαδόκολλα, από πάνω όσπρια για να δημιουργηθεί βάρος και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30-40 λεπτά περίπου.

Βήμα 2

Στη συνέχεια κόβουμε το μπέικον και το πράσο σε μίκρα κομματια.

Βήμα 3

Τα ρίχνουμε σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι να τσιαγαριστούν, προσθέτουμε το πιπέρι, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Βήμα 4

Οι κρόκοι που περισεύουν τους χτυπάω, αλέιφω την επιφάνεια της ψημμένη τάρτας και την ξαναβάζω στο φούρνο για 2 λεπτά περίπου.

Βήμα 5

Μόλις η γέμιση είναι έτοιμη, περιχύνουμε την τάρτα από πάνω, πασπαλίζουμε με την κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου.


Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή