Τάρτα τυριού ελαφριά με ξινομυζήθρα και λίγα υλικά

2015-02-05
Τάρτα τυριού ελαφριά με ξινομυζήθρα και λίγα υλικά
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 45m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 35m
  • Έτοιμη σε : 1:20 h

Μια σπεσιαλιτέ από την Ρόδο για να φτιάξεις ελαφριά τάρτα τυριού με ξινομυζήθρα και λίγα υλικά σου παρουσιάζω παρακάτω όπως την έχει αποτυπώσει η γιαγιά μου στο συνταγολόγιο της. Η συνταγή είναι παραδοσιακή και ιδιαίτερα νόστιμη και διαφορετική καθώς είναι σχετικά σκεπαστή επειδή φτιάχνουμε την ζύμη όπως κάνανε στην πόλη την πάστα φλώρα. Η γεύση της προέρχεται από την χωριάτικη ξινομυζήθρα η οποία δένει εξαιρετικά με την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Αν αποφασίσεις να την φτιάξεις θα ήθελα να μου πεις τη γνώμη σου καθώς και τυχόν παραλλαγές στα υλικά που μπορεί να χρησιμοποίησες. Καλή όρεξη!

Υλικά

  • 1/2 κιλό μυζήθρα
  • 300 γραμ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1 κουταλάκι μοσχοκάρφι
  • 1/4 του κουταλιού μοσχοκάρυδο
  • 250 γραμ. αλεύρι
  • 100 γραμ. ζάχαρη
  • 200 γραμ. βούτυρο
  • 2 κουταλάκια μπαίκιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάμε το βούτυρο με τους κρόκους, τα 100 γραμ. ζάχαρη, το αλάτι, το 1 κουταλάκι από το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο τα 250 γραμ. αλεύρι, ώσπου να γίνει μία ζύμη τρυφερή.

Βήμα 2

Με τη μισή ζύμη ντύνουμε τον πάτο του ταψιού και τα πλάγια.

Βήμα 3

Τσακίζουμε τη μυζήθρα σε λεκάνη, προσθέτουμε τα 300 γραμ. ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μοσχοκάρφι, τα ασπράδια των αυγών χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα και το 1 υπόλοιπο κουταλάκι μπαίκιν.

Βήμα 4

Ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνουν όλα ένα ομαλό μίγμα.

Βήμα 5

Στρώνουμε το μίγμα αυτό στο ταψί που έχουμε ντύσει με τη μισή ζύμη και με την υπόλοιπη ζύμη, κάνουμε μπαστουνάκια και τα τοποθετούμε επάνω καγκελωτά, όπως στην πάστα φλώρα.

Βήμα 6

Ψήνουμε στους 150 βαθμούς ώσπου να ροδοκοκκινίσει.

Σου άρεσε η τάρτα τυριού; Στείλε μας τις εντυπώσεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή