Τανώμενον σουρβά Κυπριακό

2014-05-09
Τανώμενον σουρβά
  • Σερβίρεις : 2-4
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 20m
  • Έτοιμη σε : 40m

Η συνταγή αυτή προέρχεται από την Κυπριακή κουζίνα. Μαγειρεύετε και σήμερα σε πολλά ποντιακά σπίτια και σερβίρεται συνήθως το βράδυ. Σου παρουσιάζω την συνταγή για να φτιάξεις το τανώμενον σουρβά, όπως την περιγράφει η γιαγιά μου στο συνταγολόγιο της. Δοκίμασε την και στείλε μου εντυπώσεις και σχόλια.

Υλικά

  • 500 γραμ. μυζήθρα
  • 150 γραμ. βούτυρο φρέσκο χωριάτικο (αγελαδινό)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κορκοτό κριθαρένιο (αποφλοιωμένο κριθαράκι και κοπανισμένο. Αν δεν υπάρχει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ρύζι σπυρωτό)
  • δυόσμος
  • αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζουμε 2 λίτρα νερό, προσθέτουμε το ένα φλιτζάνι κορκοτό, αφήνουμε να βράσει για 20' λεπτά και ρίχνουμε το ανάλογο αλάτι.

Βήμα 2

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 3

Λιώνουμε τη μυζήθρα καλά με ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό (να γίνει ένας ομοιόμορφος πολτός) και προσθέτουμε τον πολτό της μυζήθρας στη χλιαρή σούπα.

Βήμα 4

Λιώνουμε σε τηγανάκι το βούτυρο και όταν μοσχοβολήσει, ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού δυόσμο ψιλοκομμένο και κατεβάζουμε αμέσως το τηγάνι από τη φωτιά.

Βήμα 5

Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στη σούπα και σερβίρουμε τον τανώμενον σουρβά χλιαρό και κρύο.

Τύπος Συνταγής: Ετικέτες:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή