Τραχανόσουπα βελουτέ με ψωμί και μυζήθρα

2014-05-16
Τραχανόσουπα βελουτέ με ψωμί και μυζήθρα
  • Σερβίρεις : 4-6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 45m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 55m
  • Έτοιμη σε : 1:40 h

Μια καταπληκτική και παραδοσιακή συνταγή από τον Θεσσαλικό κάμπο σου παρουσιάζω παρακάτω για να μαγειρέψεις την τραχανόσουπα βελουτέ με ψωμί και μυζήθρα όπως ακριβώς την περιγράφει η γιαγιά μου στο τετράδιο συνταγών της. Δοκίμασε να την φτιάξεις και στείλε μου σχόλια, εντυπώσεις και τυχόν παραλλαγές που χρησιμοποίησες.

Υλικά

  • 5 κιλά γάλα πρόβιο
  • 1 κιλό και 250 γραμ. σιτάρι κομμένο
  • 2 κοφτές κουταλιές αλάτι
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς
  • 4 κουταλιές βούτυρο κοφτές
  • 1/4 του κιλού μυζήθρα
  • λίγο ψωμί
  • αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε μαζί όλα τα υλικά και τα βάζουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς, ώσπου το μίγμα τους να πήξει.

Βήμα 2

Το αποσύρουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει, παίρνουμε από το μίγμα κουταλιές και τις βάζουμε πάνω στο λαδόχαρτο σε μικρές αποστάσεις.

Βήμα 3

Σκεπάζουμε τον τραχανά με τουλπάνι και τον αφήνουμε στον αέρα να στεγνώσει, οπότε τον τρίβουμε με τα χέρια μας και τον τοποθετούμε σε πάνινες σακούλες.

Βήμα 4

Σερβίρεται σαν σούπα και οι αναλογίες είναι οι εξής :

Βήμα 5

Βάζουμε το νερό σε κατσαρόλα στη φωτιά με το μισό βούτυρο και αλάτι να βράσει.

Βήμα 6

Ρίχνουμε, σιγά σιγά, τον τραχανά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μη σβωλιάσει και προσθέτουμε τη μυζήθρα λιωμένη.

Βήμα 7

Με το υπόλοιπο βούτυρο, τηγανίζουμε λίγο ψωμί κομμένο σε μικρές μπουκίτσες και τις ρίχνουμε καυτές μέσα στην κατσαρόλα.

Βήμα 8

Σερβίρεται η τραχανόσουπα βελουτέ ζεστή.

Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή