Τσουρέκι πολίτικο εύκολο γεμιστό με σοκολάτα και πραλίνα

2015-04-09
Τσουρέκι πολίτικο γεμιστό με σοκολάτα
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 2:30 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 0m

Η συνταγή που παρουσιάζεται στη σελίδα που ακολουθεί έρχεται κατευθείαν από την Πόλη και θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις πως φτιάχνεται ένα πραγματικά τέλειο τσουρέκι πολίτικο  εύκολο γεμιστό με σοκολάτα και πραλίνα. Πρόκειται για την κλασική συνταγή για τσουρέκι όπως όλοι την γνωρίζουμε φτιαγμένη από τα πιο αγνά υλικά με μόνη παραλλαγή τη γέμιση από σοκολάτα, την οποία μπορείς να αντικαταστήσεις με όποιο άλλο υλικό επιθυμείς και πιστεύεις ότι θα σου δώσει ένα τέλειο γευστικά αποτέλεσμα. Είναι μία πολύ ωραία πρόταση για τις ημέρες της Σαρακοστής αλλά και για να συνοδεύσεις το καφέ σου ή το τσάι σου. Δοκίμασε να φτιάξεις και εσύ το τσουρέκι μας και σίγουρα θα καταπλήξεις. Περιμένω σχόλια, εντυπώσεις ή τυχόν απορίες σου στο χώρο που ακολουθεί στο κάτω μέρος της σελίδας.

Υλικά

  • 500 γραμ. αλεύρι
  • 100 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αυγά
  • 35 γραμ. μαγιά νωπή
  • 120 ml γάλα
  • 1 κουταλιά γλυκού μαχλέπι
  • 1 κουταλιά γλυκού μαστίχα
  • 125 γραμ. ζάχαρη
  • αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)
  • 1 κρόκος αυγού χτυπημένος με λίγο νεράκι
  • πραλίνα φουντουκιού για τη γέμιση

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε 30 ml χλιαρό γάλα διαλύουμε τη μαγιά και ρίχνουμε 1 κουταλιά αλεύρι αναμειγνύοντας και αφήνοντας το υγρό σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει.

Βήμα 2

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα μαζί με το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά και τα μπαχαρικά.

Βήμα 3

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το προζύμι που τώρα είναι έτοιμο μαζί με το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε με το γάντζο.

Βήμα 4

Στη συνέχεια προσθέτουμε και το μείγμα της κατσαρόλας δημιουργώντας μία ζύμη μαλακή την οποία και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα να διπλασιάσει τον όγκο της σκεπασμένη.

Βήμα 5

Μόλις φουσκώσει την πατάμε με τα δάχτυλά μας να χάσει τον αέρα της και σκεπάζουμε για ακόμη 20 λεπτά.

Βήμα 6

Μετά χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 3 κομμάτια τα οποία πλάθουμε μπαστούνια αλείφουμε επάνω τους πραλίνα φουντουκιού και στη συνέχεια τα πλέκουμε σε πλεξούδα σχηματίζοντας το τσουρέκι μας.

Βήμα 7

Εναλλακτικά μπορούμε να δώσουμε στο τσουρέκι μας ότι σχήμα θέλουμε.

Βήμα 8

Αφήνουμε και πάλι το τσουρέκι μας να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο του σκεπασμένο.

Βήμα 9

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αλείφουμε την επιφάνεια από το τσουρέκι μας με το μείγμα του χτυπημένου κρόκου αυγού μαζί με το νεράκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.

Βήμα 10

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή και όποιο άλλο ξηρό καρπό μας αρέσει.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή