Φάβα με λεμόνι και κρεμμύδι από την Σαντορίνη

2014-02-14
Φάβα με λεμόνι
  • Σερβίρεις : 4
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 15m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 55m

Μια φανταστική παραδοσιακή συνταγή από τη Σαντορίνη για φάβα με λεμόνι! Είναι νόστιμη, συνήθως σερβίρεται το χειμώνα- αν και την τιμάμε και τα καλοκαίρια- και είναι ιδανικό ορεκτικό ή dip σε τραπέζια!

Υλικά

  • 500 γρ. φάβα
  • 3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ψιλοκομμένα σκόρδα
  • 3 κούπες ζεστό νερό
  • Χυμό από 1-2 λεμόνια
  • Μισή κούπα ελαιόλαδο
  • Αλάτι -Πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε την φάβα σε αρκετό νερό και με χοντρό αλάτι.

Βήμα 2

Βράζουμε για 40 λεπτά ενώ προσέχουμε μη χυθεί το νερό και ανά διαστήματα ξαφρίζουμε για να έχουμε καθαρό νερό.

Βήμα 3

Μόλις βράσει σουρώνουμε τη φάβα.

Βήμα 4

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Βήμα 5

Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα τα κρεμμύδια και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βήμα 6

Σε ένα μούλτι βάζουμε τη μισή φάβα, τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου και χυμό από ένα λεμόνι και το χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βήμα 7

Προσθέτουμε στο μούλτι τα κρεμμύδια με το σκόρδο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Βήμα 8

Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε.

Βήμα 9

Αν θέλουμε προσθέτουμε επιπλέον χυμό λεμονιού.

Βήμα 10

Η φάβα με λεμόνι είναι έτοιμη!

 

Tips

  • Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος και ξύσμα από ένα λεμόνι.
  • Μπορείς να γαρνίρεις με μαϊντανό, με λίγο κρεμμύδι ή με κάπαρη.
  • Στο μείγμα μπορείς να προσθέσεις λίγο θυμάρι.
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(3.7 / 5)

3.7 5 3
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

3 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή