Χέλι ψητό στη σχάρα στα κάρβουνα με φανταστική σάλτσα σκόρδου

2014-03-03
Χέλι στη σχάρα
  • Σερβίρεις : 4
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 2:000 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 2:40 h

Μια καταπληκτική και πάρα πολύ νόστιμη συνταγή παρουσιάζεται παρακάτω για να φτιάξεις χέλι ψητό στη σχάρα στα κάρβουνα με μια πολύ γευστική σάλτσα με σκόρδο, βούτυρο, δάφνη και μαϊντανό. Η συνταγή είναι παραδοσιακή και νηστίσιμη και την προτείνω να την φτιάξεις σαν ορεκτικό πιάτο ή συνοδευτικό για κρασί ή ούζο.

Υλικά

  • 1 χέλι
  • φέτες λαρδιού
  • 2-3 κρεμμύδια
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • μαϊντανός
  • σκόρδο
  • 2 λεμόνια
  • 3-4 φύλλα δάφνη
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο ψωμί (ψίχα)
  • Για τη σάλτσα:
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
  • λίγο σέλινο
  • λίγος μαϊντανός
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνη
  • λεμόνι
  • 3 κουταλιές γεμάτες αλεύρι
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 5-6 σπυριά πιπέρι
  • αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε το χέλι σε κομμάτια μικρά, τα πλένουμε, τους βγάζουμε το δέρμα και τα βάζουμε σε λεκάνη.

Βήμα 2

Τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, λάδι και τ' αφήνουμε δυο ώρες να σταθούν.

Βήμα 3

Παίρνουμε ένα κομμάτι χέλι και λίγη δάφνη και τα τυλίγουμε σε μία φέτα λαρδί.

Βήμα 4

Τα ετοιμάζουμε όλα, τα περνάμε στη σούβλα, τα ραντίζουμε με το λάδι, το μαϊντανό, σκόρδο κλπ. που έμεινε στη λεκάνη και τα ψήνουμε.

Βήμα 5

Μόλις κοντεύουν να ψηθούν, ρίχνουμε επάνω λίγο τριμμένο ψωμί, τ' αφήνουμε λίγο να ροδοκοκκινίσει και τα βάζουμε σε πιατέλα χωρίς να τα χωρίσουμε.

Βήμα 6

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Βάζουμε το βούτυρο και λίγο λάδι στην κατσαρόλα να κάψει, καβουρδίζουμε τα δάφορα χόρτα χοντροκομμένα, χωρίς να πάρουν χρώμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και το ζεστό γάλα, λίγο - λίγο, ανακατεύοντας διαρκώς για να μη σβωλιάσει, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι (σπυριά) και τα βράζουμε όλα σε σιγανή φωτιά 1/4 της ώρας.

Βήμα 7

Κατόπιν όλα αυτά μαζί τα περνάμε από σίτα και με αυτή τη σάλτσα περιχύνουμε το χέλι ψητό στη σχάρα στα κάρβουνα και σερβίρουμε.

 

Τύπος Συνταγής: ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή