Χαλβάς του μπακάλη Ελληνικός με βιτάμ

2015-03-14
Χαλβάς του μπακάλη Ελληνικός με βιτάμ
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 1:20 h

Σου παρουσιάζω μια εξαιρετική συνταγή από την Κομοτηνή για να μαγειρέψεις τον Ελληνικό Χαλβά του μπακάλη με βιτάμ (ή του βοσκού) όπως τον φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Θράκης. Η συνταγή έχει σαν βάση το βούτυρο, θυμίζει τον χαλβά φαρσάλων, γεμίζεται με καρύδια και τα μυρωδικά του είναι η κανέλα και το γαρύφαλλο τα οποία όπως ενώνονται μαζί, δημιουργούν μια εξαιρετική γεύση. Σου προτείνω να το δοκιμάσεις και για όποια απορία έχεις ή όποια γνώμη θέλεις να ανταλλάξουμε, είμαι στη διάθεση σου στην περιοχή που βρίσκονται τα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας. Καλή απόλαυση.

Υλικά

  • 250 γραμ. αλεύρι
  • 1 μεγάλο βιτάμ
  • 1 λίτρο νερό
  • 750 γραμ. ζάχαρη
  • 150 γραμ. καρύδια
  • κανέλα σκόνη
  • κανελογαρύφαλλα

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τα καρύδια, τα κοπανίζουμε στο γουδί και τα ανακατεύουμε με 1 κουταλιά κοφτή κανέλα.

Βήμα 2

Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το αλεύρι.

Βήμα 3

Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι πάνω σε χαμηλή φωτιά, να καβουρδιστεί το αλεύρι και να σκουρύνει, γύρω στα 10 λεπτά.

Βήμα 4

Ετοιμάζουμε σε άλλη κατσαρόλα το σιρόπι με τη ζάχαρη, το νερό και τα κανελογαρύφαλλα.

Βήμα 5

Δίνουμε 2-3 βράσεις και όπως είναι ζεστό και το καβουρδισμένο αλεύρι το περιχύνουμε με το σιρόπι.

Βήμα 6

Ανακατεύουμε για λίγο πάνω στη φωτιά (στην αρχή πολτοποιείται το μίγμα και αργότερα τρίβει και σφίγγει).

Βήμα 7

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και με το καπάκι για 5 - 10 λεπτά, να τραβήξει η πετσέτα τον αχνό.

Βήμα 8

Υγραίνουμε μία φόρμα και τη γεμίζουμε σφιχτά με το χαλβά.

Βήμα 9

Την ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε το χαλβά με τα καρύδια και την κανέλα.

Αν μαγείρεψες και σου άρεσε ο χαλβάς του μπακάλη στείλε μας τις εντυπώσεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(3 / 5)

3 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή