Χοιρινή πηχτή Μανιάτικη

2015-10-01
Χοιρινή πηχτή Μανιάτικη
  • Σερβίρεις : 8-10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 3:000 h
  • Έτοιμη σε : 3:30 h

Σου στέλνω μια πάρα πολύ παλιά και παραδοσιακή συνταγή με χοιρινό το οποίο στη Μάνη το λένε πηχτή και είναι μια πολύ διαφορετική και νόστιμη τοπική σπεσιαλιτέ. Την συνταγή την έφτιαχνε η γιαγιά του άντρα μου και είναι αρκετά περίπλοκη καθώς στην αρχή ετοιμάζεις το κρέας με τα λαχανικά, το σιγοβράζεις δύο φορές και όλο αυτό το βάζεις σε μια φόρμα την οποία βάζεις σε ψυγείο μέχρι να πήξει. Σερβίρεις ξεφορμάροντας την φόρμα σε λίγο ζεστό νερό και συνοδεύεις με σαλάτα. Η συνταγή αυτή απευθύνεται είτε σε κάποιον που ξέρει τι είναι η πηχτή, είτε σε κάποιον που θέλει να πειραματιστεί στην μαγειρική του και να την φτιάξει. Προσωπικά την βρίσκω πάρα πολύ νόστιμη και είχα αρκετές επιφυλάξεις όταν την διάβασα πρώτη φορά. Καλή όρεξη, αν την δοκιμάσεις θα ήθελα να μου στείλεις τη γνώμη σου και τα σχόλια σου.

Υλικά

  • 2 κιλά χοιρινό μπούτι
  • 4 κουταλιές ξύδι καλό
  • ένα λεμόνι
  • 4 φύλλα δάφνης
  • λίγα σπυριά πιπέρι και μπαχάρι
  • 4 κρεμμύδια
  • 5 καρότα
  • σέλινο
  • 4 αυγά βραστά σφιχτά
  • 4 αγγουράκια τουρσί
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 4 γαρύφαλλα
  • 3 κουταλάκια του τσαγιού αλάτι
  • κρασί αρετσίνωτο

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε το χοιρινό σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και μόλις πάρει βράση το ξαφρίζετε.

Βήμα 2

Στραγγίζετε το κρέας, βάζετε νερό και κρασί σε ίσα μέρη και αφήνετε να βράσει επί 2 ώρες περίπου.

Βήμα 3

Ρίχνετε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα καρότα ολόκληρα, το αλάτι και τα μυρωδικά.

Βήμα 4

Σκεπάζετε την κατσαρόλα, αφήνετε να σιγοβράσει καλά το κρέας και το βγάζετε σε πιατέλα.

Βήμα 5

Σουρώνετε το ζουμί και το ξαναβάζετε στην κατσαρόλα.

Βήμα 6

Κόβετε το κρέας σε μικρά κομματάκια και τα ρίχνετε να βράσουν όλα μαζί επί 1/2 ώρα περίπου.

Βήμα 7

Μόλις μισοκρυώσουν, ρίχνετε μέσα το ξύδι και το λεμόνι.

Βήμα 8

Κόβετε τα αυγά σε ροδέλες καθώς και τα καρότα και τα αγγουράκια.

Βήμα 9

Τα βάζετε στο κάτω μέρος της φόρμας, κάνοντας διάφορα σχέδια.

Βήμα 10

Ρίχνετε από πάνω την πηχτή, σιγά σιγά για να μη χαλάσουν τα σχέδια.

Βήμα 11

Βάζετε τη φόρμα σε ψυγείο για να πήξει η πηχτή.

Βήμα 12

Κατόπιν, βουτάτε τη φόρμα για λίγο σε ζεστό νερό και την ξεφορμάρετε.

Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή