Χοιρινό γεμιστό με δαμάσκηνα και κάστανα Χριστουγεννιάτικο

2015-10-10
Χοιρινό με δαμάσκηνα και κάστανα
  • Σερβίρεις : 4-6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 1:30 h
  • Έτοιμη σε : 1:50 h

Μία από τις δεκάδες υπέροχες γευστικές συνταγές για χοιρινό που σου παρουσιάζονται μέσα από τις σελίδες αυτού εδώ του ιστότοπου είναι και αυτή για χοιρινό με δαμάσκηνα και κάστανα η οποία θα τολμήσω να πω ότι είναι μία από τις αγαπημένες μου. Πολλοί μπορεί να έχετε συνδέσει αυτό το φαγητό με τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων όμως εγώ θα σας πρότεινα να ακολουθήσετε αυτή την καταπληκτική συνταγή είτε για το κυριακάτικο τραπέζι σας είτε για ένα τραπέζι με φίλους. Φυσικά οι παραλλαγές είναι ευπρόσδεκτες κάνοντας την διαφορά χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε αποξηραμένο φρούτο επιθυμείτε αντικαθιστώντας τα δαμάσκηνα ή ακόμη και τα κάστανα με βερίκοκα, σύκα κλπ. Η πρόταση μου είναι εύκολη ως προς την παρασκευή της για αυτό ακολούθησε την και εσύ τώρα!

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινή σπάλα έτοιμη για γέμισμα από τον χασάπη μας
  • 10 δαμάσκηνα αποξηραμένα
  • 10 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
  • 100 γραμ. μανιτάρια
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλο καρότο κομμένο ροδέλες
  • χυμός 2 πορτοκαλιών
  • 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα ντιζόν
  • 2 κουταλιές σούπας μέλι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού μαυροδάφνη
  • αλατοπίπερο

Διαδικασία

Βήμα 1

Όσο θα ετοιμάζουμε τη γέμιση αφήνουμε το κρέας το οποίο έχουμε προηγουμένως καθαρίσει, αλατισμένο και αλειμμένο με μουστάρδα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο προκειμένου να μαριναριστεί.

Βήμα 2

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι με το καρότο για μερικά λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα στα 4, τα κάστανα θρυμματισμένα και τα δαμάσκηνα ολόκληρα αφού τα έχουμε προηγουμένως μουλιάσει στη μαυροδάφνη για μερικές ώρες.

Βήμα 3

Τέλος σβήνουμε με τη μαυροδάφνη που κρατήσαμε από τα δαμάσκηνα, ρίχνουμε και το σκόρδο και μετά από μερικά λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βήμα 4

Στον πάτο μίας βουτυρωμένης γάστρας στρώνουμε φετούλες 1 πορτοκαλιού και από πάνω τοποθετούμε το κρέας μας δεμένο με σπάγγο καθώς το έχουμε ήδη ανοίξει και γεμίσει με το μείγμα της κατσαρόλας.

Βήμα 5

Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε το φαγητό μας με το χυμό πορτοκαλιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μιάμιση ώρα.

Βήμα 6

Ενδιάμεσα αλείφουμε το κρέας μας με μείγμα μελιού - μουστάρδας.

Βήμα 7

Μόλις δούμε το κρέας μας να γίνεται λουκούμι και τη σάλτσα του φαγητού να δένει αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με πατατούλες φούρνου στο πλάι.

Τύπος Συνταγής: ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή