Χοιρινό ξυδάτο

2015-08-14
Χοιρινό ξυδάτο
  • Σερβίρεις : 4
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 40m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 1:20 h

Η συνταγή με χοιρινό που σου παρουσιάζω παρακάτω ονομάζεται τσιλάδο και η προέλευση της είναι από την Σαντορίνη. Είναι μια πολύ παλιά παραδοσιακή συνταγή που έφτιαχνε η γιαγιά του άντρα μου που είχε καταγωγή από το πανέμορφο νησί και η συνταγή είναι σαν χοιρινό ξιδάτο. Η εκτέλεση της είναι απλή καθώς αρχικά βράζουμε το χοιρινό και στη συνέχεια το κόβουμε σε κομμάτια. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε κατσαρόλα με μπαχαρικά και νερό και το βράζουμε και μόλις έχει αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το ξύδι. Όταν τελειώσει το ρίχνουμε σε γυάλινο σκεύος, το τοποθετούμε στο ψυγείο και το σερβίρουμε αργότερα όταν έχει κρυώσει. Σου προτείνω αυτή τη συνταγή αν θέλεις να πειραματιστείς με παραδοσιακές και σχετικά ξεχασμένες γεύσεις της πατρίδας μας. Καλή όρεξη.

Υλικά

  • 1 κιλό κρέας χοιρινό
  • μισό κιλό ξύδι
  • 4 - 5 φύλλα δάφνη
  • μπαχάρι
  • αλάτι - πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε το χοιρινό κρέας να βράσει σκεπασμένο με νερό.

Βήμα 2

Το ξαφρίζουμε και το αφήνουμε πάνω στη φωτιά ώσπου να μαλακώσει.

Βήμα 3

Στη συνέχεια, αφαιρούμε τα κόκαλα και κόβουμε τα ψαχνά κομματάκια.

Βήμα 4

Στραγγίζουμε από τουλπάνι το ζουμί, το αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρούμε το λίπος.

Βήμα 5

Ξαναβάζουμε τα ψαχνά και το ζουμί στην κατσαρόλα και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη, το μπαχάρι και αφού πάρουν μερικές βράσεις πάνω στη φωτιά. προσθέτουμε το ξύδι.

Βήμα 6

Αφήνουμε πάλι να βράσουν όλα μαζί και αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γυάλινη λεκάνη ή σε οποιοδήποτε βαθύ σκεύος.

Βήμα 7

Βάζουμε στο ψυγείο στη λεκάνη και το σερβίρουμε κρύο.

Τύπος Συνταγής: ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή