Χορτόπιτα ηπειρώτικη παραδοσιακή με χωριάτικο φύλλο

2015-07-16
Χορτόπιτα ηπειρώτικη με χωριάτικο φύλλο
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 1:20 h

Είμαι ηπειρώτισσα και σαν ηπειρώτισσα δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο νόστιμο από μία σπιτική χορτόπιτα ηπειρώτικη παραδοσιακή με χωριάτικο φύλλο χειροποίητο, για το λόγο αυτό και η συνταγή που σου παραθέτω παρακάτω θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις την πιο εύκολη και πεντανόστιμη χορτόπιτα που υπάρχει, χωρίς να παιδευτείς με τις ώρες στην κουζίνα. Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε ως γέμιση, απλά και πολύ αγνά καθώς αποτελούνται από φρέσκα χόρτα και μυρωδικά από τη λαϊκή ή το μανάβη της γειτονιάς μας καθώς και μία καλή φετούλα. Η διαδικασία του ανοίγματος φύλλου θα σου φανεί παιχνιδάκι αν ακολουθήσεις βήμα προς βήμα τις οδηγίες μου. Συνεπώς σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να τρέξεις να δοκιμάσεις την πρότασή μου και να μου στείλεις τυχόν απορίες και σχόλια μέσα από το χώρο που θα βρεις κάτω κάτω στη σελίδα.

Υλικά

  • 1 κιλό χόρτα για πίτα (σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα κλπ.)
  • μυρωδικά (μυρώνια, καυκαλήθρες δυόσμο, άνηθο)
  • μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 200 γραμ. φέτα
  • Για το φύλλο:
  • 500 γραμ. αλεύρι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κουταλιές σούπας ξύδι
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 250 γραμ. χλιαρό νερό

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τα χορταρικά και τα μυρωδικά μας, τα κόβουμε, τα αλατίζουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια μας προκειμένου να τα βοηθήσουμε να χάσουν τα υγρά τους.

Βήμα 2

Τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι και αφού χάσουν τα πολλά υγρά προσθέτουμε 1 κουταλιά σούπας ρύζι για να μη νωτίσουν τα φύλλα από τα υγρά που θα βγάλουν τα χόρτα και μετά το ψήσιμο.

Βήμα 3

Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη ζύμη ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και δουλεύοντάς τα με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν μία ελαστική ζύμη.

Βήμα 4

Στη συνέχεια δουλεύουμε το ζυμάρι μας για λίγο και στο μίξερ για καλύτερο αποτέλεσμα.

Βήμα 5

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά όμοια μπαλάκια εκ των οποίων χρησιμοποιώ μόνο τα 5 και τα υπόλοιπα θα καταψύχω για να τα χρησιμοποιήσω την επόμενη φορά.

Βήμα 6

Συνολικά ανοίγουμε σε έναν καλά αλευρωμένο πάγκο 5 φύλλα, 3 για κάτω και 2 για πάνω.

Βήμα 7

Σε ένα λοιπόν καλά λαδωμένο ταψί στρώνω τρία διαδοχικά και καλά λαδωμένα μεταξύ τους φύλλα, από πάνω περιχύνουμε με τη γέμιση και την φέτα τριμμένη σε κομματάκια και τέλος απλώνω τα δύο τελευταία φύλλα μου λαδωμένα μεταξύ τους.

Βήμα 8

Χαράζουμε κομμάτια στην πίτα μου και ραντίζω με ελαιόλαδο όλη την επιφάνειά της.

Βήμα 9

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή