Χριστουγεννιάτικη γέμιση γαλοπούλας (του Άκη)

2014-12-06
gemisi-galopoylas-me-kima-kai-koukounari
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 4:000 h
  • Έτοιμη σε : 4:30 h

Μια ωραία και κλασική συνταγή για Χριστουγεννιάτικη γέμιση γαλοπούλας του Άκη. Στην Ελλάδα συνηθίζεται πολύ ο κιμάς στην γέμιση για κοτόπουλο ή γαλοπούλα και διανθίζεται με κουκουνάρι και σταφίδες. Ο χυμός των εσπεριδοειδών και το βούτυρο έρχονται και συμπληρώνουν την γεύση αυτού του πολύ νόστιμου πιάτου. Φτιάξτε την γέμιση αυτή και υποδεχτείτε τους φίλους σας σε ενα γιορτινό δείπνο!

Υλικά

  • 5 κιλά γαλοπούλα
  • 150 γρ. κάστανα βρασμένα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 60 μλ. xυμό πορτοκάλι
  • 60 μλ. xυμό μανταρίνι
  • 160 μλ. xυμό λεμόνι
  • 400 γρ. κιμά χοιρινό και μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. ρύζι ωμό
  • 30 γρ. κουκουνάρι
  • 40 γρ. σταφίδες
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 120 μλ. ζωμό κοτόπουλο
  • 30 μλ. μπράντι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C

Βήμα 2

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τον κιμά, σπάζοντάς τον με μια κουτάλα ενώ μαγειρεύεται

Βήμα 3

Ρίχνουμε το κρεμμύδι όσο ακόμα τσιγαρίζεται ο κιμάς

Βήμα 4

Οταν στεγνώσουν τα υγρά προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, το βούτυρο (70 γρ.), τον ζωμό και το μπράντι

Βήμα 5

Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά

Βήμα 6

Σε ενα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο (100 γρ.) μαζι με τους χυμούς του πορτοκαλιού, του μανταρινιού και του λεμονιού

Βήμα 7

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και με αυτό το μίγμα αλείφουμε την γαλοπούλα μέσα και έξω

Βήμα 8

Γεμίζουμε την γαλοπούλα με το μίγμα του ρυζιού και ψήνουμε για 3 με 4 ώρες προσθέτοντας στον πάτο του ταψιού 3 εκατοστά νερό

Βήμα 9

Φροντίζουμε να ρίχνουμε νερό ωστε να διατηρείται μόνιμα στα 3 εκατοστά

Βήμα 10

Την τελευταία ώρα αυξάνουμε την θερμοκρασία στους 200°C

Βήμα 11

Η Χριστουγεννιάτικη γέμιση γαλοπούλας (του Άκη) είναι έτοιμη

 

Τύπος Συνταγής: , , ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή