Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα Αγγλίας με ψωμί

2015-12-06
xristougenniatikh-poutigka-agglias
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 0m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 9:000 h
  • Έτοιμη σε : 0m

Αγαπημένες μου φίλες καλημέρα σας. Ελπίζω να είστε όλες καλά, να περνάτε όμορφα τις εορταστικές αυτές μέρες, τα Χριστούγεννα να σας έχουν αλλάξει εντελώς τη διάθεση, να έχετε βρεί την χαμένη όρεξή σας, και να είστε έτοιμες να φτιάξετε εκπλήκτικά πιάτα, για να τους ξετρελάνετε όλους πάλι. Σήμερα, θα ταξιδέψουμε στην Αγγλική κουζίνα που είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο πιάτο της Αγγλίας, που προέρχεται από το Γεώργιο 1ο, οποίος μάλιστα την πρώτη φορά είχε ρίξει και ένα κέρμα μέσα. Η ιστορία της μεγάλη και οι παραλλαγές της σε κάθε χώρα πολλές. Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι δεν υπάρχει μόνο ένα είδος πουτίγκας. Ούτε ένας τρόπος να φτιάχνεις πουτίγκα. Μία συνταγή λοιπόν που παρόλο που θέλει αρκετή προετοιμασία, αξίζει πραγματικά να τη φτιάξετε και να εντυπωσιάσετε όλους όσους τη δοκιμάσουν. Καλέ γιορτές.

Υλικά

  • 1 μήλο
  • 3 αυγά
  • 1/2 λίτρο μαύρη μπίρα
  • 1/2 ποτήρι ρούμι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι και γαρίφαλα τριμμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 200 γρ. μαργαρίνη και λίγη επιπλέον για τη φόρμα
  • 100 γρ. ξηρά δαμάσκηνα
  • 100 γρ. αμύγδαλα
  • 200 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 150 γρ. κόντιτα πορτοκάλι
  • 300 γρ. σταφίδες
  • 100 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. τριμμένη ψίχα ψωμιού
  • 250 γρ. αλεύρι
  • το ξύσμα 1 λεμονιού
  • αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι και κόβουμε τη μαργαρίνη σε μικρά κομμάτια.

Βήμα 2

Στη συνέχεια σε ένα μπωλ ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα αυγά τα χτυπάμε, ρίχνουμε την κομμένη μαργαρίνη, το αλεύρι, το ψωμί, τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα ψιλλοκομμένα, τα κόντιτα, τα αμύγδαλα, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα, τη μαρμελάδα, τα μπαχαρικά, το αλάτι, τη μπύρα, το ρούμι, τα ανακτεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε το μπωλ με μία υγρή πετσέτα καιτ ο αφήνουμε για 12 ώρες σε ένα δροσερό μέρος.

Βήμα 3

Παίρνουμε μία φόρμα για πουτίγκα την αλείφουμε με τη μαργαρίνη, προσθέτουμε στο μίγμα το μήλο κομμένο σε κυβάκια, περιχύνουμε με το μίγμα τη φόρμα, σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί, μετά με μία λινή πετσέτα την οποία δένουμε σφιχτά γύρω από τη φόρμα για να την κλείσουμε και τη βάζουμε να ψηθεί σε μπεν μαρί για 6-7 ώρες ρίχνωντας κάθε τόσο ζεστό νερό.

Βήμα 4

Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 5

Πάιρνουμε ένα νοτισμένο πανί, ξεφορμάρουμε την πουτίγκα, δένουμε τις άκρες του πανιού και το αφήνουμε το γλυκό να ξεκουραστεί ως τη μέρα των χριστουγέννων σε μέρος δροσερό.

Βήμα 6

Τέλος 1 ώρα πριν το σερβίρουμε, ξαναβάζουμε την πουτίγκα στη φόρμα τυλιγμένη με λαδόκολλα, ψήνουμε σε μπεν μαρί για 2 ώρες ακόμη, αναποδογυρίζουμε την πουτίγκα σε ένα πυρίμαχο πιάτο όταν είναι έτοιμη και στολίχουμε με χρισουγεννιάτικα στολίδια της αρεσκείας μας.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή