Χριστουγεννιάτικο γλυκό στόλεν

2015-12-11
Χριστουγεννιάτικο γλυκό στόλεν
  • Σερβίρεις : 8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 50m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 30m
  • Έτοιμη σε : 1:20 h

Καλησπέρα αγαπημένες μου φίλες. Ελπίζω να είστε όλες καλά, να περνάτε όμορφες οικογενειακές στιγμές αλλά και με φίλους, να έχετε επανακτήσει την χαμένη διάθεσή σας, τα όμορφα χαμόγελά σας, και κυρίως να έχετε γεμίσει τις μπαταρίες, γιατί μας περιμένει μαγείρεμα αρκετό. Τα Χριστούγεννα έχουν κάνει έκδηλα τα σημάδια τους, έχουν γεμίσει με αρώματα κάθε γωνιά του σπιτιού αλλά και της γειτονιάς, που έρχονται από κάθε κουζίνα ξεχωριστά για να μας ΄΄σπάσουν΄΄ τις μύτες. Την πανέμορφη και ιδιαίτερη αυτή ατμόσφαιρα, δεν μπορούμε εμείς να μην την πλαισιώσουμε με γευστικά πιάστα, λαχταριστές γλυκές λιχουδιές και απίθανους συνδυασμούς. Σήμερα, θα ήθελα να σας ταξιδέψω σε μια άλλη κουζίνα, όχι την ελληνική. Θα πάμε μια βόλτα στις παραδόσεις της γερμανικής κουζίνας, η οποία είναι πλούσια σε χριστουγεννιάτικες λιχουδιές. Μια από αυτές είναι και το στόλεν. Έχετε, λοιπόν, την δυνατότητα να δοκιμάσετε κάτι καινούριο, να ταξιδέψετε νοερά στον κόσμο, και να χαρίσετε εξαιρετικές γεύσεις στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Καλά Χριστούγεννα καλές μου φίλες, με αγάπη!

Υλικά

  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 1 1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 6 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 2 μεγάλα αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 πακέτο ξηρή μαγιά
  • 1/2 φλιτζάνι cranberries και ζάχαρη άχνη για ντεκόρ
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλο καβουρδισμένο
  • 1/2 φλιτζάνι φρουί γλασέ λεμόνι
  • 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα 2%
  • 1/3 του φλιτζανιού ξηρά βερύκοκα
  • 1/3 του φλιτζανιού σταφίδες
  • 1/2 φλιτζάνι cheries ξερά
  • 1/4 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
  • 3 και 3/4 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι με το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

Βήμα 2

Σε ένα άλλο μπωλ ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ, το ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμμάτων και ρίχνουμε τα cherries, τις σταφίδες, τα βερύκοκα, τα ανκατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά περίπου.

Βήμα 3

Στη συνέχεια σε ένα σκεύος ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, το ζεστό γάλα, τα ανακατεύουμε, τα αφήνουμε για 5 λεπτά περίπου στην άκρη και ρίχνουμε το βούτυρο, 2 αυγά και ανακατεύουμε. Μόλις τα ανακατέψουμε προσθέτουμε το μίγμα με το χυμό και τα φρούτα, το φρουί γλασέ, τα αμύγδαλα, το ξύσμα, ανακατεύουμε συμπληρώνοντας συνεχώς με το αλεύρι μέχρι να έχουμε μία απαλή ζύμη.

Βήμα 4

Μόλις σχηματιστεί η ζύμη αλευρώνουμε μία επιφάνεια, γυρνάμε τη ζύμη, ζυμώνουμε μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική και ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι ώστε κατάτο ζύμωμα να μην κολλάει στα χέρια.

Βήμα 5

Παίρνουμε ένα μπωλ το αλείφουμε με λάδι, τοποθετούμε τη ζύμη φροντίζοντας να πάρει λάδι και από την πάνω πλευρά, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος ώστε να διπλασσιαστεί ο όγκος της.

Βήμα 6

Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, τη μοιράζουμε στα 2, πλάθουμε 2 ίσα περίπου οβάλ κομμάτια, τα τυλίγουμε από κάθε άκρη σφιχτά ώστε να δημιουργήσουμε 2 φρατζολάκια και τα βάζουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν άλλη 1 ώρα.

Βήμα 7

Σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε 1 αυγό με το γάλα και μολις ετοιμαστούν τα φρατζολακια, τα ενώνουμε σε στεφάνι και τα αλέιφουμε με το μίγμα αυτό.

Βήμα 8

Τέλος τοποθετούμε το στεφάνι στον προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, ψήνουμε για 30 λεπτά και μόλις ψηθεί πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και διακοσμούμε με τα cranberries.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή