Χριστουγεννιάτικο κεικ φρούτων

2015-12-08
xristougenniatiko-keik-froutwn
  • Σερβίρεις : 30
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 1:40 h
  • Έτοιμη σε : 2:40 h

Αγαπημένες μου φίλες, καλησπέρα σας. Το άρωμα των Χριστουγέννων έχει γεμίσει κάθε γωνία του σπιτιού μας, μας έχει αλλάξει την διάθεση, έχει προσφέρει την χαμένη αισιοδοξία που ψάχναμε. Ελπίζω να περνάτε όλες καλά, να είστε γεμάτες χαμόγελα. Στην σημερινή μας συνάντηση, θα ήθελα να προτείνω μια λαχταριστή γλυκιά απόλαυση, με την προσθήκη των λατρεμένων σε όλους φρούτων. Μιλάω, για το κλασσικό αγγλικό κέικ, που είναι ένα από τα αγαπημένα τους, και αρχίζω και εγώ να παρασκευάζω στο σπίτι με αρκετή δόση εμπειρίας δεν σας κρύβω. Το σημερινό μας κέικ, είναι αρχικά μια συνταγή που θα λατρέψουν όλοι. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε όποιο συνδυασμό επιθυμείτε, με την προσθήκη ακόμα και ξηρών καρπών. Τοποθετείστε στο κέικ τα φρούτα που σας αρέσουν, τους ξηρούς καρπούς που προτιμάτε, ακόμα και σταφίδες. Το κέικ αυτό, θα αρχίσουν να σας το ζητούν πέρα από τις γιορτές γιατί απλούστατα θα το λατρέψουν όλοι. Αρχίστε να το φτιάχνετε πιο συχνά, θα σας λύσει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις, καθώς μπορείτε να το φτιάξετε για τους δικούς σας ως επιδόρπιο ή συνοδευτικό, αλλά και να το πάτε ως δώρο σε κάποιο οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι. Ό,τι και να επιλέξετε, είμαι βέβαιη πως θα τους αφήσετε και πάλι με το στόμα ανοιχτό. Καλά Χριστούγεννα φίλες μου, με υγεία και χαμόγελα!

Υλικά

  • 6 αυγά
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 3 κούπες διάφορα γλυκά κουταλιού σουρωμένα από το σιρόπι τους και ψιλοκομμένα
  • 2 κούπες σταφίδες
  • 1 κούπα ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 1 κούπα ξερά σύκα ψιλοκομμένα
  • 3 κούπες ξηρούς καρπούς χοντροκοπανισμένους
  • 1,5 κούπα ελαιόλαδο
  • ¾ κούπας μαύρη ζάχαρη
  • ¾ κούπας πετιμέζι
  • 1 κούπα κονιάκ
  • 4,5 κούπες αλεύρι
  • 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
  • 3 κουταλάκια γλυκού κανέλλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά σε ένα μπωλ από την προηγούμενη μέρα ψιλοκόβουμε τα σύκα, τα δαμάσκηνα, ρίχνουμε κονιάκ, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε εκεί, συνεχίζοντας το ανακάτεμα που και που.

Βήμα 2

Στη συνέχεια πάλι από την προηγοούμενη μέρα ρίχνουμε τα γλυκά του κουταλιού της αρεσκείας μας στο σουρωτήρι να στραγγίξουν από το σιρόπι τους, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Βήμα 3

Την ημέρα της παρασκευής του κέικ ψιλοκόβουμε τα γλυκά του κουταλιού και αλέθουμε στο μούλτι τους ξηρούς καρπούς.

Βήμα 4

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα σύκα, τα δαμάσκηνα, τα κομματάκια από τα γλυκά του κουταλιού, τα ανακατεύουμε με λίγο από το αλεύρι της συνταγής, προσθέτουμε το αλάτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν και ανακατεύουμε.

Βήμα 5

Στο μίξερ ρίχνουμε το λάδι, τα αυγά, τη ζάχαρη, το πετιμέζι και τα χτυπάμε για 10 λεπτά.

Βήμα 6

Προσθέτουμε στο μίγμα με τα αυγά τα γλυκά του κουταλιού, τα δαμάσκηνα, τα σύκα, τους ξηρούς καρπούς, το αλεύρι (αν δεν χωράνε τα μεταφέρουμε όλα σε ένα μεγαλύτερο σκεύος) και χτυπάμε καλά ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Βήμα 7

Αδειάζουμε το μίγμα στις φόρμες του κέικ, τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς κια ψήνουμε για 1 ώρα και 40 λεπτά περίπου.

Βήμα 8

Τέλος μόλις είναι έτοιμα ρίχνουμε μία κουταλιά κονιάκ από πάνω, τα αφήνουμε να κρυώσουν, την επόμενη μέρα καλύτερα ξεφορμάρετε και τυα στρώνουμε σε ένα χαρτί ψησίματος.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή