Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο γεμιστό με κάστανα στη γάστρα

2015-12-30
xristougenniatiko-kotopoulo-gemisto-me-kastana-sth-gastra
  • Σερβίρεις : 8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:000 h
  • Έτοιμη σε : 2:20 h

Αγαπητές μου φίλες, Τι κάνετε;; Ελπίζω να περνάτε υπέροχες στιγμές μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Τα περισσότερα σπίτια έχουν μπει στο κλίμα των Χριστουγέννων και ετοιμάζονται πυρετοδώς για το Χριστουγεννιάτικο δείπνο με φίλους και οικογένεια. Αν δεν έχετε σκεφτεί ακόμη τιν προσφέρετε στο γιορτινό σας τραπέζι σας έχουμε μία πολύ νόστιμη ιδέα που σίγουρα θα τους καταπλήξετε. Η συνταγή που σας παραθέτουμε είναι κοτόπουλο γεμιστό με κάστανα στη γάστρα. Έτσι και αλλιώς η γέμιση είναι ένα συνοδευτικό που δεν λείπει από κανένα τραπέζι τις ημέρες αυτές. Για τη γέμιση αυτή χρησιμοποιήσαμε τα κάστανα τα οποία είναι το σνακ του χειμώνα και παρόλο που είναι υψηλά σε θερμίδες προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό μας αφού είναι πλούσια σε μέταλα και σε βίταμίνες όταν καταναλώνονται σε μέτρο. Πρόκειται για μία συνταγή που τη φτιάχνουμε στη γάστρα, σκεύος μαγειρικής που χρησιμοποιούνταν από τα αρχαία ακόμη χρόνια, δίνοντας μία πολύ όμορφη γεύση στο πιάτο μας συνδυάζοντας το με ότι άλλα υλικά επιθυμούμε εμείς Πραγματικά θα εντυπωσιάσετε για ακόμη μία φορα. Καλές γιορτές φίλες μου.

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο
  • 10 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Για τη μαρινάδα:
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 πορτοκάλια το χυμό τους
  • 1 λεμόνι το χυμό του
  • Για τη γέμιση:
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200 γρ κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα συκωτάκια
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες και cranberries
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι γλασέ το λευκό ρύζι για γεμιστά και σούπες
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού κουκουνάρι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Γέμιση: Αρχικά πλένουμε το ρύζι. Παίρνουμε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τα συκωτάκια, τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι, τα cranberries, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τα κάστανα, το αλάτι, το πιπέρι, περιχύνουμε με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί για να ρίξουμε το ζεστό νερό. Μόλις προσθέσουμε το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, περιμένουμε μέχρι να στεγνώσει η γέμιση, να μισοβράσει το ρύζι, κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 2

Στη συνέχεια πλένουμε το κοτόπουλο, το καθαρίζουμε, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι (μέσα και έξω), με ενα κουτάλι βάζουμε τη γέμιση μέσα στο κοτόπουλό, το ράβουμε καλά και το τοποθετούμε στη γάστρα.

Βήμα 3

Μαρινάδα: Παίρνουμε ένα μπωλ ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιών, λεμονιού, τη μουστάρδα, το μέλι, το λάδι, ανακατεύουμε καλά, περιχύνουμε το μίγμα πάνω από το κοτόπουλο και πασπαλίζουμε με το πιπέρι και τη ρίγανη.

Βήμα 4

Τέλος βάζουμε από πάνω τις ροδέλες πορτοκαλιού και λεμονιού, κλείνουμε με το καπάκι της γάστρας, τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, ψήνουμε για 2 ώρες και στη 1 ώρα γυρνάμε το κοτόπουλο.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή