Χριστουγεννιάτικο χοιρινό στη γάστρα

2014-05-13
Χριστουγεννιάτικο χοιρινό στη γάστρα
  • Σερβίρεις : 4
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 10m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:30 h
  • Έτοιμη σε : 2:40 h

Μια καταπληκτική και πάρα πολύ γευστική παραδοσιακή συνταγή από τη Βέροια για να μαγειρέψεις το Χριστουγεννιάτικο χοιρινό στη γάστρα, σου παρουσιάζω παρακάτω, ακριβώς όπως το περιγράφει η γιαγιά μου στο συνταγολόγιο της. Η συνταγή μπορεί να συνδυαστεί με οτιδήποτε σκεφτεί μία νοικοκυρά. Το χοιρινό μπαίνει στη χύτρα κομμένο σε κομμάτια.

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό (μπούτι) χωρίς κόκαλο
  • 1 ποτήρι κρασί ξηρό
  • 1/2 ποτήρι (κρασιού) ξύδι
  • λίγο κύμινο
  • λίγο μαύρο πιπέρι
  • 8 - 10 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτήρι (κρασιού) νερό
  • 3 κουταλιές βούτυρο (αν το κρέας δεν έχει καθόλου λίπος)

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε πήλινη (κατά προτίμηση) χύτρα, την κλείνουμε με το καπάκι της και τη σφραγίζουμε με ζυμάρι ώστε να μη βγαίνει καθόλου ατμός.

Βήμα 2

Σιγοβράζουμε το φαγητό σε χαμηλή και σταθερή φωτιά, περίπου 2 1/2 ώρες (σε ηλεκτρική κουζίνα στην ένδειξη 1/2), κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανοίγουμε την πήλινη χύτρα και λίγο πριν το σερβίρισμα.

Βήμα 3

Το Χριστουγεννιάτικο χοιρινό στη γάστρα είναι έτοιμο να το σερβίρουμε στα πιάτα και περιχύνουμε με τον ζωμό του και λεμόνι.

Τύπος Συνταγής: ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή