Χταποδόπιτα

2014-07-17
χταποδοπιτα
  • Σερβίρεις : 10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 10m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:000 h
  • Έτοιμη σε : 2:15 h

Μια ξεχωριστή συνταγή για χταποδόπιτα, μια πραγματικά πολύ νόστιμη πίτα που παραδοσιακά μαγειρεύεται στην Κεφαλονιά. Μπορεί να μην είναι πολύ διαδεδομένη όμως είναι από τις ωραιότερες πίτες που έχετε δοκιμάσει, έχει ξεχωριστή γεύση και δεν θέλει πολύ κόπο για να γίνει, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο. Οι παλιότερες ανοίγουν μόνες τους το χωριάτικο φύλλο και μπορείς να το προσπαθήσεις κι εσύ αφού το συγκεκριμένο δεν είναι πολύ μπελαλίδικο. Για δική σου ευκολία η συνταγή περιλαμβάνει έτοιμο φύλλο, έτσι ώστε την πρώτη φορά να εστιάσεις περισσότερο στη γέμιση!

Υλικά

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • 1 χταπόδι ενός κιλού
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ.γλ. ματζουράνα ψιλοκομμένη
  • 1 μικρό φλιτζ. ρύζι καρολίνα
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • Μισή κούπα ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένουμε το χταπόδι και καθαρίζουμε το μάτι

Βήμα 2

Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα να σιγοβράσει μέχρι να βγάλει τα υγρά του

Βήμα 3

Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα το σβήνουμε με λευκό κρασί

Βήμα 4

Το αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει και το βγάζουμε από τη φωτιά για να κρυώσει

Βήμα 5

Το κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε μπολ

Βήμα 6

Προσθέτουμε το ρύζι, ελαιόλαδο-αφήνοντας λίγο για το φύλλο-και τα υπόλοιπα υλικά

Βήμα 7

Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα

Βήμα 8

Σε ένα λαδωμένο ταψί βάζουμε το ένα φύλλο και ρίχνουμε μέσα την γέμιση

Βήμα 9

Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και μαζεύουμε όσο προεξέχει κάνοντας ένα μικρό βουναλάκι στις άκρες

Βήμα 10

Λαδώνουμε το φύλλο και το χαράζουμε λίγο

Βήμα 11

Ψήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία για 1 ώρα

Βήμα 12

Η χταποδόπιτα είναι έτοιμη!

 

Tips

 

  • Η ματζουράνα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις κεφαλλονίτικες πίτες για αυτό μην την αμελήσεις!
  • Μπορείς να την σερβίρεις ως ορεκτικό αλλά και σαν σνακ!
Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή