Χταπόδι με μέλι, κονιάκ και μπαλσάμικο

2014-03-06
Χταπόδι με μέλι
  • Σερβίρεις : 4-6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 10m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 1:20 h
  • Έτοιμη σε : 1:30 h

Μια ιδιαίτερη συνταγή για χταπόδι με μέλι που θα ξετρελάνει τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους! Ο συνδυασμός είναι πολύ νόστιμος και η διαδικασία μαγειρέματος πολύ απλή.

Υλικά

  • 1 χταπόδι
  • Λίγο ξύδι
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 10 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • Μισό ποτήρι κονιάκ
  • 1 κουτ.γλ. μπαλσάμικο ξύδι
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ.σούπας ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένουμε το χταπόδι και αφαιρούμε το μάτι

Βήμα 2

Το βράζουμε σε κατσαρόλα με το ζουμί του

Βήμα 3

Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό

Βήμα 4

Προσθέτουμε ξύδι και δάφνη

Βήμα 5

Αφήνουμε περίπου μία ώρα μέχρι να μαλακώσει

Βήμα 6

Αφήνουμε να κρυώσει και χωρίζουμε τα πλοκάμια

Βήμα 7

Το βάζουμε σε ταψάκι και ραντίζουμε με λάδι

Βήμα 8

Ψήνουμε στο γκριλ στους 180ο για 20 λεπτά

Βήμα 9

Γυρίζουμε πλευρές και ανεβάζουμε στο τέλος τη θερμοκρασία στους 200ο

Βήμα 10

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια

Βήμα 11

Αφήνουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε ζάχαρη

Βήμα 12

Ρίχνουμε το κονιάκ, αφήνουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε το μπαλσάμικο

Βήμα 13

Ρίχνουμε το αλάτι και τη ντομάτα

Βήμα 14

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά

Βήμα 15

Αφήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα

Βήμα 16

Στο τέλος δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι

Βήμα 17

Σερβίρουμε το χταπόδι σε πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα

Βήμα 18

Το χταπόδι με μέλι είναι έτοιμο! Καλή όρεξη!

 

Tips

  • Αν το χταπόδι είναι κατεψυγμένο θέλει λιγότερη ώρα βράσιμο
  • Η σάλτσα γίνεται και χωρίς ντομάτα
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(4.2 / 5)

4.2 5 5
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

5 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή