Χταπόδι με ρύζι σε κόκκινη σάλτσα με κρασί και κανέλα

2014-02-27
Χταπόδι με ρύζι
  • Σερβίρεις : 4
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 30m
  • Έτοιμη σε : 50m

Μια πάρα πολύ νόστιμη και σχετικά εύκολη συνταγή για να φτιάξεις χταπόδι με ρύζι σε κόκκινη σάλτσα με κρασί και κανέλα. Η συνταγή γίνεται εύκολα και νηστίσιμη και είναι ένα απολαυστικό πιάτο για όλη την οικογένεια.

 

Υλικά

  • 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
  • μισό φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 2 ντομάτες ώριμες
  • μισή κουταλιά σάλτσα
  • μισό φλιτζανάκι του καφέ κρασί (κατά προτίμηση κόκκινο)
  • μισό κιλό ρύζι κίτρινο (κατάλληλο για πιλάφι)
  • 2-3 ξυλαράκια κανέλα
  • 2 φύλλα δάφνη
  • πιπέρι και αλάτι (αν χρειαστεί - το χταπόδι είναι από μόνο του αλμυρό)
  • νερό περίπου 5 φλιτζάνια

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάμε πολύ καλά το χταπόδι, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το πλένουμε πολλές φορές.

Βήμα 2

Το βάζουμε σε κατσαρόλα στη φωτιά και, όταν πιει το νερό του, ρίχνουμε το λάδι και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να καβουρδιστούν.

Βήμα 3

Περνάμε τις ντομάτες από το τρυπητό, προσθέτουμε τη σάλτσα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αφού βράσουν τα σβήνουμε με το κρασί.

Βήμα 4

Προσθέτουμε την κανέλα, το πιπέρι, τη δάφνη και το αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να ψηθεί το χταπόδι.

Βήμα 5

Βλέπουμε αν το νερό μας είναι αρκετό (ανάλογα με το ρύζι) και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε και, αφού κοχλάσει, ρίχνουμε το ρύζι, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να σιγοψηθεί(δοκιμάζοντάς το, αν είναι καλό στο αλάτι).

Βήμα 6

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά λίγο πριν ψηθεί εντελώς, για να μείνει το ρύζι σπυρωτό (γιατί και σβηστό ακόμα ψήνεται).

Βήμα 7

Το χταπόδι με ρύζι είναι έτοιμο για να το απολαύσεις.

 

Tips

  • Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στην κατσαρόλα που ψήνεται το φαγητό κομμάτια ψωμιού, τηγανισμένα σε καμένο λάδι και βούτυρο, καθώς και λίγο τριμμένο τυρί. Γίνεται τότε πιο μυρωδάτο.
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(4.3 / 5)

4.3 5 6
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

6 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή