Ψάρι κοκκινιστό στο φούρνο Κυθηριώτικο

2014-03-18
Ψάρι κοκκινιστό
  • Σερβίρεις : 6-8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 60m

Το <<Κυθηριώτικο>> ψάρι είναι παραδοσιακή ονομασία της συνταγής στα Κύθηρα, από όπου και κατάγομαι. Η συνταγή είναι για ψάρι κοκκινιστό στο φούρνο με μια εξαιρετική κόκκινη σάλτσα που περιέχει λευκό κρασί, κρεμμύδι και μαϊντανό. Τα ψάρια που χρησιμοποιούσαμε εμείς για αυτή τη συνταγή είναι κυρίως η σφυρίδα ή η συναγρίδα.

Υλικά

  • 1 1/2 κιλό ψάρι (κατά προτίμηση σφυρίδα ή συναγρίδα)
  • 14 κουταλιές σούπας λάδι
  • 1/2 κιλό κρεμμύδια
  • 1/2 κιλό ντομάτες φρέσκες ώριμες (ψαχνωμένες αλλά σφιχτές)
  • 1 κουταλιά σούπας πελτές ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 φλιτζάνι κοπανισμένη φρυγανιά
  • 1 ποτήρι άσπρο κρασί
  • 1 1/2 φλιτζάνι (περίπου) νερό
  • αλάτι, πιπέρι
  • φέτες λεμονιού

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε από λέπια και σπάραχνα το ψάρι, το πλένουμε πολύ καλά, το κόβουμε σε φέτες και τις αφήνουμε σε τρυπητό, μέχρι να στραγγίσουν εντελώς.

Βήμα 2

Αλείφουμε κατάλληλο σε μέγεθος ταψί με λίγο από το λάδι, στρώνουμε πρώτα τις φέτες του ψαριού (αφού έχουν εντελώς στραγγίσει) και τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο.

Βήμα 3

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και σκεπάζουμε με αυτά τις φέτες του ψαριού.

Βήμα 4

Χτυπάμε σε κατάλληλη πιατέλα το λάδι με τον πελτέ της ντομάτας, το νερό και λίγο αλατοπίπερο και όταν δέσει καλά το μίγμα, περιχύνουμε με αυτό το ψάρι στο ταψί.

Βήμα 5

Κοπανάμε τη φρυγανιά, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το μαϊντανό, τα ανακατεύουμε όλα και πασπαλίζουμε το μισό από αυτό το μίγμα στο ταψί, πάνω από τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια.

Βήμα 6

Από πάνω στρώνουμε τις ντομάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες και πάνω από τις ντομάτες πασπαλίζουμε το υπόλοιπο μίγμα φρυγανιάς - σκόρδου - μαϊντανού.

Βήμα 7

Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, βάζουμε το ταψί σε μέτριο φούρνο (180οC), και αφήνουμε να ψηθεί για μισή περίπου ώρα.

Βήμα 8

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, σβήνουμε με το κρασί, ξαναφουρνίζουμε να εξατμιστεί το κρασί και το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Βήμα 9

Το ψάρι κοκκινιστό στο φούρνο είναι έτοιμο και το σερβίρουμε γαρνίροντας τα πιάτα με φέτες λεμονιού και συνοδεύοντας με γνήσιο, ελληνικό, ξανθό κρασί.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή