Ψαρόσουπα με σέλινο, σαλτσιστό και ταβά στο φούρνο από την Καστοριά

2014-04-04
Ψαρόσουπα με σέλινο
  • Σερβίρεις : 8-10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 35m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 45m
  • Έτοιμη σε : 1:20 h

Μια συγκλονιστική συνταγή μοναδικής νοστιμιάς από την παραδοσιακή κουζίνα της Καστοριάς θα βρεις παρακάτω για να μαγειρέψεις ψαρόσουπα με σέλινο, σαλτσιστό και ταβά στο φούρνο όπως την έφτιαχνε η φίλη της γιαγιάς μου σε εμάς όταν ήμασταν παιδιά. Δοκίμασε την και στείλε μου τις εντυπώσεις σου.

Υλικά

  • 1 ψάρι λιμνίσιο 2 κιλά (γριβάδι ή άλλο ψάρι λίμνης)
  • Για την ψαρόσουπα:
  • το κεφάλι του ψαριού
  • 2 κουταλιές αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 καρότο μεγάλο
  • λίγο σέλινο
  • 1 ντομάτα, 1 κρεμμύδι
  • 1 κουταλάκι γεμάτο κόκκινο πιπέρι
  • 3-4 μέτριες πατάτες
  • λίγο αλάτι
  • Για το σαλτσιστό:
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λίγο ξύδι
  • 2 φετούλες ψίχα ψωμιού
  • λίγα καρύδια κοπανισμένα
  • Για τον ταβά φούρνου:
  • η ουρά του ψαριού
  • αλάτι
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 πιπεριές πράσινες
  • 4 ντομάτες
  • λίγος μαϊντανός
  • λίγη ρίγανη
  • πιπέρι μαύρο
  • ξύδι
  • 3 φρυγανιές μικρές κοπανισμένες
  • πιπέρι κόκκινο
  • 1 1/2 φλιτζάνι λάδι

Διαδικασία

Βήμα 1

Καίτε το λάδι και ρίχνετε το αλεύρι να ροδίσει. Προσθέτετε το κόκκινο πιπέρι, τη ντομάτα που την κόβετε μικρά κομματάκια, αλάτι και 1 κιλό νερό. Ακολουθούν το καρότο κομμένο, το σέλινο και το κρεμμύδι ολόκληρο.

Βήμα 2

Όταν αρχίσουν να βράζουν ρίχνετε το κεφάλι από το ψάρι, που το έχετε κόψει με λίγο σώμα και τις πατάτες. Όταν βράσουν, βγάζετε το κεφάλι, το ανοίγετε στη μέση, το σερβίρετε στην πιατέλα και ετοιμάζετε το σαλτσιστό. (Η σούπα τρώγεται με λίγο ξύδι).

Βήμα 3

Κοπανίζετε το σκόρδο με την ψίχα του ψωμιού, που βρέχετε με λίγο νερό και λίγο ξύδι. Τα ανακατεύετε στο ξύλινο γουδί, κοπανίζοντας τα καρύδια, το ψωμί και το σκόρδο.

Βήμα 4

Παίρνετε ζωμό από τη σούπα του ψαριού που βράσατε και ρίχνετε στο ξύλινο γουδί, το ανακατεύετε ωσότου γίνει ρευστός ο χυλός και τον ρίχνετε επάνω στο βρασμένο ψάρι. Από τη σούπα παίρνετε και το λάδι και το ρίχνετε στο σαλτσιστό.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε τώρα τον ταβά για το φούρνο:

Βήμα 6

Κόβετε την ουρά του ψαριού στη μέση, τη χαράζετε λίγο, την αλατίζετε και την τοποθετείτε σε ταβά.

Βήμα 7

Προσθέτετε τις πιπεριέ και τις ντομάτες κομμένες σε μικρά κομματάκια, το μαϊντανό και το σκόρδο ψιλοκομμένα, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι (το μαύρο), λίγο ξύδι και τις φρυγανιές κοπανισμένες.

Βήμα 8

Πασπαλίζετε από πάνω λίγο κόκκινο πιπέρι, ρίχνετε 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι και 4 φλιτζάνια νερό, φουρνίζετε τον ταβά και ψήνετε το ψάρι σε θερμοκρασία 250 βαθμούς Κελσίου.

Βήμα 9

Η ψαρόσουπα με σέλινο από την Καστοριά είναι έτοιμη για να την απολαύσεις.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή