Ψωμί από φαγόπυρο με διάφορα αλεύρια

2014-12-04
ψωμί από φαγόπυρο
  • Σερβίρεις : 10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 2:50 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 55m
  • Έτοιμη σε : 3:45 h

Μια εξαιρετική συνταγή για να φτιάξεις ψωμί από φαγόπυρο με διάφορα αλεύρια, ένα ιδιαίτερο ψωμί που είναι πολύ θρεπτικό και υγιεινό. Τα υλικά της συνταγής δίνουν ένα πολύ εύγεστο αποτέλεσμα το οποίο λειτουργεί και ευεργετικά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και  σίγουρα θα εκτιμήσουν οι καλεσμένοι σου σε ένα εορταστικό δείπνο και θα λατρέψει η οικογένειά σου στο καθημερινό τραπέζι. Δοκιμάστε το και σίγουρα θα το αγαπήσετε! Καλή επιτυχία!

Υλικά

  • 100 γρ. αλεύρι από ζαχαρόχορτο
  • 100 γρ. αλεύρι κεχριού
  • 100 γρ. αλεύρι φαγόπυρου
  • 75 γρ. αλεύρι ταπιόκα
  • 75 γρ. αλεύρι πατάτας
  • 10 γρ. λιναρόσπορο
  • 1,5 κουτ.γλ. αλάτι
  • 2 κουτ.σούπας ζάχαρη
  • 2,5 κουτ.γλ. ξερή μαγιά
  • 20 γρ. ψύλλιο σε σκόνη
  • 400 γρ. χλιαρό νερό
  • 4 κουτ.γλ. ξύδι
  • 2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ψύλλιο, το χλιαρό νερό και 4 κουταλάκια ξύδι

Βήμα 2

Όταν το μείγμα γίνει πιο πηχτό μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε δύο κουταλιές ελαιόλαδο

Βήμα 3

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε όλα τα στεγνά υλικά

Βήμα 4

Αναμειγνύουμε καλά και βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ

Βήμα 5

Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για μία ώρα

Βήμα 6

Όταν η ζύμη διπλασιαστεί, τη βάζουμε σε λαδωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε διπλώνοντάς το

Βήμα 7

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και σκεπάζουμε με μια λαδωμένη μεμβράνη

Βήμα 8

Αφήνουμε για μιάμιση ώρα να σταθεί

Βήμα 9

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να μην ακουμπάει τη ζύμη αλλά να έχει περιθώριο να φουσκώσει

Βήμα 10

Ψήνουμε στους 210 βαθμούς για 25 λεπτά και μετά μειώνουμε στους 190 βαθμούς και ψήνουμε για ακόμα μισή ώρα

Βήμα 11

Τα τελευταία 10 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο

Βήμα 12

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε

Βήμα 13

Το ψωμί από φαγόπυρο με διάφορα αλεύρια είναι έτοιμο

 

Tips

  • Διατηρείται για αρκετές μέρες εκτός ψυγείου μέσα σε σακούλα τροφίμων αλλά και στην κατάψυξη για περίπου 6 μήνες
Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή