Γαλακτομπούρεκο Πολίτικο με σιρόπι

2015-09-08
galaktompoyreko-politiko
  • Σερβίρεις : 20
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 15m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 50m
  • Έτοιμη σε : 1:05 h

Μία από τις αγαπημένες μου συνταγές για γαλακτομπούρεκο μας έρχεται από την Πόλη για το αγαπημένο μας σιροπιαστό γλυκό. Άλλωστε η Κωνταντινούπολη για ένα από τα πολλά πραγματα που φημίζεται είναι για την κουζίνα της. Έχοντας σαν βάση την σιμιγδάλι και μη κάνοντας οικονομία στο φρέσκο βούτυρο, αυτή η συνταγή ειδικά όταν προστεθεί το εκπληκτικό και πλούσιο σιρόπι πραγματικά απογειώνεται γευστικά. Μία πολύ νόστιμη λοιπόν συνταγή αλλά και εύκολη ταυτόχρονα για το σιροπιατό αυτό γλυκό σε περιμένει να την ετοιμάσεις και να την δοκιμάσεις.

Υλικά

  • 10 φύλλα πολίτικο
  • 4 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι σιμιγδάλη ψιλό
  • 3/4 φλυτζάνια φρέσκο βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 μέτριο λεμόνι τη φλούδα του
  • 4 φλυτζάνια γάλα
  • Για το σιρόπι:
  • 1 κομμάτι ξύλο κανέλα
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 1 1/2 φλυτζάνι νερό
  • φλούδα λεμονιού
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Διαδικασία

Βήμα 1

Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 160 βαθμούς στον αέρα

Βήμα 2

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, τη βανίλια, το αλάτι για να ζεσταθούν και γρήγορα προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μεχρι να πάρει βράση και να δέσει η κρέμα. Αφού σβήσουμε τη φωτιά ρίχνουμε και το βούτυρο να λιώσει.

Βήμα 3

Στη συνέχεια χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μίγμα ανακατεύοντας γρήγορα ώστε να μην ψηθούν από τη θερμοκρασία που έχει ήδη η κρέμα και αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού.

Βήμα 4

Βουτυρώνουμε το ταψί και αφού βουτυρώσουμε τα 6 φύλλα τα τοποθετούμε στο ταψί και περιχύνουμε την κρέμα και έπειτα με τα υπόλοιπα 4 αφού τα έχουμε βουτυρώσει κα αυτά τα τοποθετούμε πάνω από την κρέμα.

Βήμα 5

Χαράζουμε τα φύλλα με προσοχή να μην βγει η κρέμα και τα ραντίζουμε με λίγο νερό για να μην ξεκολλήσουν με το ψήσιμο και τα ψήνουμε στην κάτω σχάρα στις αντιστάσεις ή στη μεσαία σχάρα στον αέρα για 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει κια να ροδίσει το φύλλο. Έπειτα το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 6

Για το σιρόπι παίρνουμε τα υλικά της συνταγής και τα βράζουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια περιχύνουμε το κρύο γαλακτομπούρεκο με το καυτό σιρόπι. Αφού τραβήξει το σιρόπι κόβουμε το γλυκό και το σερβίρουμε.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή