Γιαουρτλού κεμπάπ σπέσιαλ Πολίτικο με σάλτσα

2015-11-07
giaourtlou-kempap-special
  • Σερβίρεις : 6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 2:000 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 2:40 h

Χαίρεται αγαπητές μου φίλες. Για σήμερα σκέφτηκα να μαγειρέψουμε ένα πολύ γευστικό, αρκετά χορταστικό, οικονομικό και ανατολίτικο φαγητό, που έχω την εντύπωση ότι σχεδόν στους περισσότερους στο σπίτι αρέσει ή θα αρέσει. Σας μιλάω λοιπόν, για το γιαουρτλού κεμπάπ, ένα ακριβές πρότυπο του τι σημαίνει ανατολίτικη και τούρκικη κουζίνα. Και όταν μιλάμε για οθωμανική κουζίνα, φυσικά αναφερόμαστε στα πολλά πολλά μπαχαρικά, το βαριά αρώματα, τις εντονότατες γεύσεις. Το κεμπάπ που θα δούμε σήμερα, είναι μια εκλεκτή συνταγή από την Τουρκία, που θα σας εκπλήξει. Για αυτούς που δεν τα πάνε καλά με το μοσχαρίσιο ή τον αρνίσιο κιμά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν χοιρινό, στις αντίστοιχες ποσότητες που αναγράφονται. Είναι αυτή η συνταγή, αφιερωμένη στα δυνατά στομάχια της παρέας, που δεν κάνουν πίσω στα καυτερά και σε αυτούς που τα τολμούν. Εγώ τα λατρεύω και σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα. Θα ξετρελαθούν μικροί, μεγάλοι και γενικότερα όποιος το δοκιμάσει. Καλή σας όρεξη φίλες μου!

Υλικά

  • 2 αυγά
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά περασμένο δύο φορές
  • 500 γρ. αρνίσιο κιμά περασμένο δύο φορές
  • 25 γρ. αλάτι
  • 15 γρ. μαύρο πιπέρι τριμμένο
  • 4 γρ. κύμμινο τριμμένο
  • 10 γρ. μπαχάρι τριμμένο
  • 5 γρ μπούκοβο καυτερό
  • 5 γρ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • 2 γρ. τσιμένι
  • 3 γρ. ρίγανη
  • 3 γρ. κόκκινο καυτερό πιπέρι
  • 4-5 φέτες ψωμί μουσκεμένο στο γάλα
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • Για τη σάλτσα:
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κόκκινο πιπέρι
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά σε μία λεκάνη ρίχνουμε τα 2 είδη κυμά, τα αυγά, το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρια, μπαχάρι, μπούκοβο, τσιμένι, ρίγανη, το ψωμί, το γάλα, τα ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά, τα ζυμώνουμε και βάζουμε τη λεκάνη στο ψυγείο για 2 ώρες.

Βήμα 2

Στη συνέχεια μόλις είναι έτοιμος ο κυμάς τον βγάζουμε από το ψυγείο, τα πλάθουμε σε σχήμα κεμπάπ και τα ψήνουμε στη σχάρα.

Βήμα 3

Σάλτσα: Σε μία κατασρόλα ρίχνουμε το λαδί, το βούτυρο, περιμένουμε να κάψει, ρίχνουμε τον πελτέ, μαγειρεύουμε μέχρι να γλυκάνει, ρίχνουμε το κόκκινο πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.

Βήμα 4

Τέλος μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα περίμένουμε να κρυώσει, σε ένα πιάτο βάζουμε τα κεμπάπ, το γιαούρτι, τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με το δυόσμο και συνοδεύουμε με πιτούλες.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή