Ιταλικό ριζότο με μανιτάρια, λάδι τρούφας και κρασί

2015-11-03
rizoto-manitariwn-me-ladi-troufas
  • Σερβίρεις : 6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 40m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 20m
  • Έτοιμη σε : 60m

Αγαπημένες φίλες καλησπέρα. Ο σκοπός μου κάθε φορά, πριν αποφασίσω να σας προτείνω μια συνταγή, είναι να μην χρειαστεί να ξοδέψετε πολλά χρήματα. Αναζητώ πάντα την πιο οικονομική συνταγή. Σήμερα, όμως, θα κάνω μια εξαίρεση, και θα προτείνω κάτι που είναι σχετικά λίγο πιο τσιμπημένο. Αρχικά, θα φτιάξουμε το αγαπημένο σε όλους ριζότο, συνοδευόμενο με μανιτάρια και λάδι τρούφας, δηλαδή το λάδι από ένα πολύ σπάνιο μανιτάρι. Η εξαιρετικά δυαντή του γεύση, το κάνει να το χρησιμοποιούμε με φειδώ. Το λάδι τρούφας δίνει υπέροχη γεύση και άρωμα στο φαγητό. Είναι αρκετά ακριβό προϊόν και διατηρείται σε δροσερό και σε μέρος με σκιά. Όπως και εγώ, κάντε και εσείς μια εξαίρεση, δημιουργώντας κάτι πραγματικά εκστατικό. Καλή σας απόλαυση!

Υλικά

  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρεδάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη ή πολύ ψιλοκομμένη
  • 15-20 σταγόνες λάδι τρούφας
  • 20 γραμμάρια αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  • 170 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια πορτομπέλο
  • 280 γραμμάρια ρύζι για ριζότο Αρμπόριο
  • 80 γραμμάρια βούτυρο
  • 40 περίπου γραμμάρια παρμεζάνα
  • 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
  • ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά σε ένα μπωλ ρίχνουμε 1 1/2 χλιαρό νερό, μέσα σε αυτό τα αποξηραμένα πορτσίνι τα οποία αφήνουμε να μουλιάσουν για 15 λεπτά περίπου. Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε ένα ένα με τα δαχτυλά μας, τα ξεπλένουμε με νερό χωρίς να τα στύψουμε και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με το ζωμό κοτόπουλου που τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά περίπου.

Βήμα 2

Στη συνέχεια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, το σκόρδο για 1 λεπτό, δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα φρέσκα μανιτάρια, για 3 λεπτά, ρίχνουμε και το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστούν τα υγρά.

Βήμα 3

Μόλις εξατμιστούν τα υγρά ρίχνουμε το ρύζι, ανακτεύουμε για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε το ζωμό σε δόσεις μαζί με τα μανιτάρια πορτσίνι και σε κάθε δόση ζωμού ανακατεύουμε μέχρι να αποροφηθεί το υγρό και να ρίξουμε την επόμενη δόση ζωμού.

Βήμα 4

Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο το ριζότο, ρίχνουμε την τελευταία δόση ζωμού, ανακατεύουμε, βάζουμε το λάδι τρούφας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Βήμα 5

Τέλος λίγο πριν απορροφήσει τελείως το ζουμί του, κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε για 1-2 λεπτά, το σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 3
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

3 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή