Καρυδόπιτα Ηπειρώτικη Γιαννιώτικη εύκολη χωρίς σιμιγδάλι

2015-04-01
Καρυδόπιτα Ηπειρώτικη Γιαννιώτικη εύκολη χωρίς σιμιγδάλι
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 45m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 45m
  • Έτοιμη σε : 1:30 h

Σου στέλνω μια εξαιρετικά νόστιμη συνταγή για να μαγειρέψεις την καρυδόπιτα Ηπειρώτικη Γιαννιώτικη εύκολη χωρίς σιμιγδάλι όπως την έφτιαχνε η κουνιάδα μου που είναι από τα Ιωάννινα. Η συνταγή είναι χωριάτικη και παραδοσιακή με κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις κλασικές προτάσεις για καρυδόπιτα που θα βρεις καθώς περιέχει μπέικιν πάουντερ, βούτυρο και κανέλα και δεν περιέχει σιμιγδάλι. Πάντα στο τέλος κόβανε την πίτα σε μερίδες και πάνω από κάθε μερίδα προσθέτανε και ένα κομματάκι καρυδόψυχα. Σου συνιστώ να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή και για όποια απορία έχεις μπορείς να μου την στείλεις στον χώρο που βρίσκονται τα σχόλια παρακάτω σε αυτή τη σελίδα.

Υλικά

  • 3 φλιτζάνια καρύδια ψιλοτριμμένα (αλεσμένα)
  • 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα (με το μαχαίρι)
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι
  • γαλέτα ψιλοτριμμένη
  • μισό φλιτζάνι βούτυρο
  • 8 αυγά
  • 2 κουταλιές του γλυκού κανέλα
  • 2 κουταλιές του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
  • Για το σιρόπι
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 - 2 ποτηράκια κονιάκ

Διαδικασία

Βήμα 1

Δουλεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, την κανέλα και τους κρόκους 10 λεπτά.

Βήμα 2

Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα.

Βήμα 3

Ανακατεύουμε τη μαρέγκα με τους κρόκους και ρίχνουμε λίγα - λίγα τα αλεσμένα καρύδια, που έχουμε ανακατέψει με το αλεύρι και τη μπαίκιν.

Βήμα 4

Αδειάζουμε το μίγμα σε ταψί βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με γαλέτα ψιλή.

Βήμα 5

Στρώνουμε την επιφάνεια της πίτας, να γίνει ισόπαχη και σκορπίζουμε πάνω της τα χοντροκομμένα καρύδια.

Βήμα 6

Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Βήμα 7

Στο μεταξύ, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και όταν δέσει λίγο το σιρόπι, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 8

Όταν βγάλουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο, ζεστή, όπως είναι, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή