Κολοκυθόπιτα γλυκιά Πελοποννήσου με φρυγανιά και μέλι

2015-04-04
Κολοκυθόπιτα γλυκιά Πελοποννήσου με φρυγανιά και μέλι
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 40m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 1:20 h

Σου στέλνω μια εξαιρετική πατρινή σπεσιαλιτέ για να μαγειρέψεις την κολοκυθόπιτα γλυκιά Πελοποννήσου με φρυγανιά και μέλι με τις οδηγίες της κουμπάρας της μητέρας μου που είναι από την Αχαϊα. Η συνταγή δεν διαφέρει τρομερά από τις γλυκιές προτάσεις για κολοκυθόπιτα καθώς περιέχει μεν όλα τα βασικά υλικά αλλά προσθέτουμε καρύδια, σταφίδες και σιρόπι για να της δώσουμε την έξτρα γλυκιά γεύση της. Αν αποφασίσεις να φτιάξεις την συνταγή αυτή, θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας τα σχόλια και τις εντυπώσεις σου καθώς και αν προσέθεσες ή άλλαξες κάποιο υλικό. Να σου σημειώσω πως αντί για καρύδια μπορείς να βάλεις διαφορετικούς ξηρούς καρπούς ή ακόμα και να κάνεις κάποιο συνδυασμό ξηρών καρπών, αν και προσωπικά την προτιμώ την συνταγή με καρύδια.

Υλικά

  • 1 κόκκινη κολοκύθα
  • 1/4 του κιλού λάδι
  • 1/4 του κιλού ζάχαρη
  • 200 γραμ. σταφίδα μαύρη
  • 200 γραμ. σταφίδα ξανθιά
  • 200 γραμ. καρύδια ψίχα χοντροκομμένα
  • 2 φρυγανιές μεγάλες τριμμένες
  • μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα σκόνη
  • 1 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλα σκόνη
  • 6 φύλλα φτιαγμένα στο χέρι (ή μισό κιλό φύλλο του μπακλαβά)
  • λάδι για το άλειμμα των φύλλων
  • Για το σιρόπι :
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • μισό φλιτζάνι ζάχαρη
  • μισό φλιτζάνι μέλι

Διαδικασία

Βήμα 1

Βγάζουμε τη φλούδα και τους σπόρους από την κολοκύθα και μένει η ψίχα.

Βήμα 2

Την κόβουμε κομμάτια και τα βάζουμε να βράσουν.

Βήμα 3

Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 4

Έπειτα τα στίβουμε με το χέρι πολύ καλά.

Βήμα 5

Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη την κολοκύθα μέσα στην κατσαρόλα που έχουμε το λάδι.

Βήμα 6

Ρίχνουμε και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να πιεί το ζουμί.

Βήμα 7

Όταν την κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να γίνουν ένα μίγμα.

Βήμα 8

Στρώνουμε τρία φύλλα στο ταψί, αφού πρώτα τα περάσουμε ένα-ένα με λάδι.

Βήμα 9

Βάζουμε από πάνω τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με τα άλλα τρία φύλλα, αφού τα περάσουμε και αυτά με λάδι, ένα-ένα.

Βήμα 10

Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο και όταν ψηθούν καλά τα φύλλα από πάνω, τη βγάζουμε, έχουμε έτοιμο το σιρόπι και ζεστή όπως είναι, την περιχύνουμε με αυτό.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή