Κομπόστα με ξερά δαμάσκηνα

2015-03-30
Κομπόστα με ξερά δαμάσκηνα
  • Σερβίρεις : 6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 30m
  • Έτοιμη σε : 50m

Μια νοστιμότατη και νησιώτικη πρόταση για να δοκιμάσεις κομπόστα με ξερά δαμάσκηνα όπως την έφτιαχνε ο πατέρας ενός φίλου μου που είναι νησιώτης σου παρουσιάζω παρακάτω. Η συνταγή δεν είναι από τις πιο διαδεδωμένες προτάσεις για κομπόστα που θα βρεις καθώς έχει σαν κύριο φρούτο το ξερό δαμάσκηνο και σαν γλυκαντικές ουσίες εκτός από τα κλασικά που είναι η ζάχαρη, το κονιάκ και η κανέλα, έχει επιπλέον γαρύφαλλο και λεμόνι για να σπάει κάπως η γλύκα. Σου συνιστώ να δοκιμάσεις ένα πρωί να την φτιάξεις και για ότι με χρειαστείς είμαι στη διάθεση σου να απαντήσω στα σχόλια ακριβώς μετά το τέλος της περιγραφής της συνταγής.

Υλικά

  • 1/2 κιλό δαμάσκηνα ξερά
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
  • 4-5 γαρύφαλλα
  • 1 κομμάτι ξύλο κανέλα
  • μισό λεμόνι
  • μερικές σταγόνες κονιάκ

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε τα δαμάσκηνα όλη νύχτα στο νερό να μουσκέψουν.

Βήμα 2

Το πρωί τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν με το 1 1/2 φλιτζάνι νερό, ώσπου να μαλακώσουν.

Βήμα 3

Ρίχνουμε κατόπιν τη ζάχαρη, το μισό λεμόνι κομμένο σε τρείς φέτες, τα γαρύφαλλα και την κανέλα, βράζουμε 5 λεπτά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Βήμα 4

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ρίχνουμε μερικές σταγόνες κονιάκ για μυρωδιά και τη σερβίρουμε σε γυάλινο σκεύος.

Βήμα 5

Βάζουμε την κομποστιέρα στο ψυγείο και τη σερβίρουμε κρύα.

Αν έφτιαξες την κομπόστα με δαμάσκηνα στείλε μας τις εντυπώσεις σου και τα σχόλια σου παρακάτω.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή