Κοτόπουλο χωριάτικο με τραχανά

2015-09-08
Κοτόπουλο χωριάτικο με τραχανά
  • Σερβίρεις : 4-6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 15m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 1:15 h
  • Έτοιμη σε : 1:30 h

Μια παραδοσιακή και πολύ παλιά συνταγή για κοτόπουλο με τραχανά της γιαγιάς μου σου στέλνω παρακάτω. Είναι μια πάρα πολύ εύκολη πρόταση καθώς για να την φτιάξεις σοτάρεις αρχικά το κοτόπουλο που έχεις κόψει σε μερίδες, προσθέτεις κρεμμύδι και νερό και βράζεις για σαράντα πέντε λεπτά. Στη συνέχεια βάζεις τον τραχανά και βράζεις μέχρι να ετοιμαστεί. Είναι κλασικό γιαγιαδίστικο πιάτο στο οποίο μπορείς να προσθέσεις μυρωδικά και λαχανικά σαν παραλλαγές και να το απολαύσεις σαν ένα καλοκαιρινό γεύμα όπως μας το φτιάχνανε εμάς όταν ήμασταν μικρές. Αν το δοκιμάσεις στείλε μου τι παραλλαγή έκανες και πως σου φάνηκε το γευστικό αποτέλεσμα.

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο (1 κιλό)
  • μισό φλιτζάνι λάδι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • μισή κουταλιά σούπας κόκκινο πιπέρι
  • 250 γραμ. τραχανάς γλυκός
  • αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Καψαλίζετε, πλένετε και σκουπίζετε το κοτόπουλο.

Βήμα 2

Το κόβετε σε μερίδες.

Βήμα 3

Τις σωτάρετε σε κατσαρόλα με το λάδι.

Βήμα 4

Προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να ξανθίσει, το αλάτι και το πιπέρι.

Βήμα 5

Ρίχνετε μισό κιλό νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και την αφήνετε να σιγοβράσει περίπου 3/4 της ώρας.

Βήμα 6

Προσθέτετε τότε τον τραχανά και τα αφήνετε να βράσουν για μισή ώρα ακόμα.

Βήμα 7

Σερβίρεται ζεστό και είναι πολύ νόστιμο.

 

Σημείωση : Ο τραχανάς γίνεται από το καλοκαίρι. Αλέθετε σκληρό σιτάρι, όσο θέλετε και το κάνετε πλιγούρι. Το βράζετε με ανάλογο γάλα και το απλώνετε κουταλιές κουταλιές για να στεγνώσει και να ξεραθεί λίγο. Το τρίβετε στο κόσκινο και το απλώνετε πάλι σε καθαρό τραπεζομάντηλο για να ξεραθεί εντελώς. Έτσι γίενται ο γλυκός τραχανάς.

 

Τύπος Συνταγής: ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή